Udruženje pčelara Tamaško Jožef održalo godišnju skupštinu

Udruženje pčelara “Tamaško Jožef” iz Bogojeva u 2013. godini imalo je 22 člana, od kojih su 19 aktivni pčelari i tri žene koje su članovi porodičnih gazdinstava. Ukupni broj pčelinjih zajednica koje su posedovali članovi udruženja u prošloj godini bio je 573, čulo se na redovnoj godišnjoj skupštini tog udruženja koja je održana u subotu, 22. marta, u sali Vatrogasnog doma u Bogojevu. Skupštini su, osim članova, prisustvovali i predstavnici ostalih udruženja iz sela, kao i gosti – pčelari iz Hrvatske, okolnih mesta, Apatina i Sombora.

tamasko-jozef-skupstinaNa godišnjoj skupštini Udruženja pčelara “Tamaško Jožef” razmatran je izveštaj o radu udruženja u 2013. godini sa finansijskim izveštajem i plan rada za ovu godinu sa finansijskim planom.

Neke od aktivnosti pčelarskog udruženja u Bogojevu u prošloj godini bile su: održavanje redovne godišnje skupštine, učešće sedam članova udruženja u Školi pčelarstva u Temerinu, organizovani odlazak na Savetovanje pčelara u Novi Sad, učešće na manifestaciji “Odžaci na dlanu”, kao i učešće na pčelarskim skupovima u Apatinu, Staroj Moravici, Bačkoj Topoli i Baji.

Udruženje je u prošloj godini bilo i suorganizator manifestacije mađarskog folklora “Durindo i Đenđešbokreta” u Bogojevu, za vreme koje je i svečano otkriveno spomen obeležje Tamaško Jožefu, izumitelju “Tamaško košnice” po kome bogojevačko udruženje pčelara nosi ime.

Obeležavanje košnica i zdravstveni pregledi pčela, takođe je jedna od aktivnosti udruženja u prošloj godini u kojoj je zahvaljujući sredstvima koje je odobrio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nabavljen laptop računar i projektor za potrebe rada društva i biološki mikroskop.

Obuka pčelara – članova udruženja, prolećni pregledi pčelinjih zajednica, učešće na pčelarskim manifestacijama na koje se tradicionalno odlazi svake godine, poseta proizvođačima matica u Hrvatskoj i Mađarskoj, nabavka lekova i sredstava za zdravstvenu zaštitu pčela i opreme za unapređenje pčelarstva, postavljanje pčelarskog krsta posvećenog svetom Ambroziju, zaštitniku pčelara, samo su neke od planiranih aktivnosti Udruženja pčelara “Tamaško Jožef” u 2014. godini.

Pčelari iz Bogojeva će i ove kao i prethodne godine učestvovati na međunarodnom takmičenju proizvođača sortnih medova u Osijeku.

Categories: