Bogojevo dobija muzej vatrogastva

Prvi muzej u Srbiji koji će biti posvećen vatrogastvu biće otvoren u Bogojevu, najavljeno je na skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz tog mesta. Otvaranje muzeja planirano je za narednu godinu kada vatrogasno društvo bude proslavljalo 90. godišnjicu postojanja.

Vatrogasna kola iz 1894. godine
Vatrogasna kola stara 120 godina
Oko stotinu eksponata naći će svoje mesto u muzeju koji će biti smešten u renoviranoj prostoriji Vatrogasnog doma u Bogojevu. Među njima je i zaprežno vozilo za gašenje požara iz 1894. godine koje bi se i danas moglo staviti u funkciju, kada bi za tim bilo potrebe, kaže predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Edvin Bereš.

– Bilo je ponuda da mi to vatrogasno vozilo prodamo ili da za njega dobijemo neko novije vozilo. Međutim, mi to vozilo i svu drugu staru vatrogasnu opremu ne želimo da otuđimo, već imamo nameru da je sačuvamo za buduće generacije koje dolaze – ističe Bereš.

Osim stare vatrogasne opreme koja svedoči o razvoju vatrogastva u ovim krajevima, posebno značajnu muzejsku građu predstavlja dokumentacija o radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bogojevo, od osnivanja do današnjih dana, odnosno za proteklih devet decenija koliko se neprekidno održava tradicija dobrovoljnog vatrogastva, koja se u porodicama prenosi sa kolena na koleno.

Predsednik DVD-a napominje da će otvaranje muzeja najverovatnije biti u martu naredne godine, oko dana svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca.

– Ne možemo sada sa sigurnošću reći kada tačno, ali svakako će to biti povodom jubileja koji proslavljamo 2015. godine. S obzirom da je zapisano da je društvo osnovano 15. marta, sigurno je da će otvaranje muzeja biti na proleće, u martu ili aprilu – kaže Bereš i dodaje da je sve dosadašnje radove na uređenju prostorije za muzej DVD Bogojevo finansiralo iz sopstvenih sredstava i uz zalaganje i rad članova društva.

Edvin Bereš, predsednik DVD Bogojevo
Edvin Bereš, predsednik DVD Bogojevo
U Vatrogasnom društvu u Bogojevu danas ima 120 vatrogasaca koji nastavljaju tradiciju svojih prethodnika, a među aktivnim članovima je i tridesetak žena.

DVD Bogojevo održalo 89. godišnju skupštinu

Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bogojevo koja je održana juče bila je 89. po redu. Osim članova, skupštini su prisustvovali predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan, predstavnici Opštinskog vatrogasnog saveza, Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Odžaka i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Dalja, Bačkog Brestovca, Kupusine, Svilojeva i Doroslova, kao i druge zvanice.

Na skupštini su usvojeni izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem za prošlu godinu, kao i plan rada i finansijski plan za 2014. godinu.

Ovom prilikom dodeljene su i pohvalnice članovima DVD-a Bogojevo koji su u prethodnoj godini pokazali posebnu požrtvovanost u radu i imali su naročite zasluge za unapređenje vatrogastva.

Categories: