Analiza zemljišta za optimalnu prihranu pšenice

Ratari sve više shvataju značaj analize zemljišta pre svake prihrane pšenice, kako bi ona bila optimalna a biljke dobile onu količinu hraniva koja im je potrebna. Analiza zemljišta N-min metodom je najpouzdaniji način za utvrđivanje stanja lakopristupačnog azota u zemljištu, njegove distribucije i dostupnosti i za određivanje optimalne doze azota za prihranjivanje na svakoj parceli, što je značajno za konačan prinos.

prihrana-pseniceOlivera Sekulić iz Poljoprivredne stručne službe Sombor (PSS Sombor) kaže da ne postoji generalna preporuka kada se radi o prihrani pšenice, jer je sadržaj lakopristupačnog azota različit od parcele do parcele, pa prihranu treba uraditi na osnovu rezultata analize zemljišta.

U PSS Sombor do sada je urađena analiza blizu 700 uzoraka i može se reći da se sadržaj lakopristupačnog azota kreće 50-90 kilograma, ističe Sekulićeva. Ona napominje da se najveća količina azota nalazi u sloju zemljišta 30-60 centimetara, nešto manje u sloju 60-90 centimetara, dok najmanje lakopristupačnog azota ima u trećem sloju 0-30 centimetara koji se uzima za analizu.

– Prihranu treba raditi sa đubrivima gde je azot brzodelujući, znači sa AN-om, a manje se preporučuje UREA jer kod nje azot sporije deluje – kaže Sekulić.

U okviru analize zemljišta na sadržaj lakopristupačnog azota, utvrđuje se i vlaga u zemljištu koja se kreće 17-19 odsto, odnosno koji procenat više sa ovim poslednjim padavinama, kaže savetodavac PSS Sombor.

Sekulićeva ističe da to pokazuje deficit vlage koji se kreće oko 120 litara i da je shodno tome preporuka ratarima da urade prihranu iz dva puta, prvu sada a drugu za nekih mesec dana.

Categories: