Spor penzionera i mladih oko Doma omladine

Zgrada Omladinskog doma u Karavukovu postala je uzrok sporenja između članova “Kreativnog omladinskog centra” i Mesne organizacije penzionera koja ne želi da ustupi na korišćenje prostorije ovog objekta u koji se uselila 2009. godine, kada je sa Mesnom zajednicom sklopila ugovor o korišćenju na deset godina.

Omladinci ispred zgrade Omladinskog doma
Omladinci ispred zgrade Omladinskog doma
Na inicijativu Davora Dimitrijevića, doskorašnjeg predsednika Saveta Mesne zajednice, Komisija za izdavanje lokala i zemljišta predložila je kompromisno rešenje, kako bi se zadovoljli interesi svih onih koji žele da koriste prostorije Doma omladine. Pored omladinaca, interes za korišćenje prostorija ove zgrade pokazali su još šahisti, članovi KUD-a i udruženje žena. Predloženo je da penzioneri koriste Dom od 7 do 14 sati, šahistima su ponuđeni termini tri puta nedeljno u večernjim satima, dok bi “kudovci” i udruženje žena koristili prostorije Doma prema potrebama.

Momčilo Momčilović
Momčilo Momčilović
– Mi nemamo odgovarajuće prostorije za rad i zbog toga smo propustili šansu da organizujemo Međunarodni volonterski kamp. Iz istih razloga ćemo morati propustiti još nekoliko značajnih konkursa. Želimo da radimo i menjamo nešto na bolje, ali to ne možemo činiti jer nemamo svoj kutak. Mi cenimo njihove godine, ali i oni moraju da shvate da mi imamo svoje potrebe koje hoćemo da ostvarimo – kaže Momčilo Momčilović, predsednik organizacije “Kreativni omladinski centar”.

Kompromisan predlog Komisije nije naišao na razumevanje penzionera koji se pozivaju na desetogodišnji ugovor.

Davor Dimitrijević
Davor Dimitrijević
– Ugovor sa penzionerima je bio štetan po interese Mesne zajednice, jer oni nisu plaćali nikakvu nadoknadu za korišćenje. Oni su imali samo pravo da drže čajnu kuhinju, ali nisu smeli da prodaju alkohol i ostvaruju profit, što su do sada činili. Zbog toga postoje uslovi da se ugovor sa njima poništi – objašnjava Dimitrijević, koji je ovih dana podneo ostavku na mesto predsednika Saveta MZ Karavukovo.

Penzioneri svoje odbijanje da ustupe omladincima korišćenje Doma objašnjavaju i tvrdnjom da oni ne bi savesno koristili ovu zgradu, počev od toga da bi se u njoj pušilo i da bi se navodno trošila njihova drva.

– Pre nego što smo se uselili u tu zgradu, mi smo morali temeljno da je renoviramo, a platili smo i dug za struju koji je u to vreme iznosio 120.000 dinara. U znak dobre volje ponudili smo im svoje nekadašnje prostorije koje se nalaze u centru sela, što oni nisu želeli da prihvate. Naš najveći problem je što se te naše bivše prostorije nalaze na spratu i našim članovima je teško da se penju gore. Zbog toga smo pre četiri godine prešli u Omladinski dom o kome do tada niko nije vodio računa. Sada nam ne odgovora da se iselimo iz ovih prostorija koje smo lepo uredili – kaže Mile Mladenović, predsednik penzionerske organizacije Karavukova.

Pošto se za sada ne nazire rešenje ovog spora, po svemu sudeći, ovaj problem će morati rešavati čelnici lokalne samouprave.

Categories: