Pripreme za prihranu ozimih useva u ZZ Poljokop, prolećna setva na 400 hektara

setva-jecma-295x180U Zemljoradničkoj zadruzi “Poljokop” iz Lalića ozima pšenica i ječam posejani su u optimalnom roku, a prihrana bi trebalo da bude obavljena ovih dana. Što se tiče prolećne setve, ona je u lalićkoj firmi planirana na oko 400 hektara.

Radoslav Đaković, šef biljne proizvodnje i kooperacije u ZZ “Poljokop”, kaže da je ozima pšenica jesenas posejana na 85 hektara, a pivarski ječam na 45 hektara.

– Usev izgleda dobro i posle urađene analize zemljišta N-min metodom planiramo prihranu azotom čim vreme dozvoli da se uđe u njivu – ističe Đaković.

I pored nešto toplijeg vremena ove zime, populacija glodara nije bila povećana, jer je u decembru na celoj površini pod pšenicom i ječmom obavljeno tretiranje. Đaković najavljuje još jedan tretman protiv ovih štetočina krajem februara i početkom marta.

U “Poljokopu” ovog proleća planiraju setvu kukuruza na 120 hektara, soje na 140 i šećerne repe na nešto više od stotinu hektara. Nakon što bude skinut ozimi ječam, na 40 hektara koji se nalaze pod zalivnim sistemom biće obavljena postrna setva soje.

Categories: