Kritika na račun Karate saveza Srbije

sotokan karate savez srbijeU svetu sporta svoje značajno mesto sigurno ima i karate koji je skoro šest decenija prisutan na našim prostorima. Evoluirao je od drevne borilačke veštine u moderan borilački sport, tako da slobodno možemo reći da je postao sportski fenomen 20. veka, a nastavio je i u vremenu koje je pred nama. Karate je univerzalan sport kojim se ravnopravno bave oba pola, deca i odrasli, trenirajući ga razvijaju sigurnost i poverenje, mentalni i fizički balans, respekt i poštovanje. Po nezvaničnim informacijama, karateom se u svetu bavi preko 60 miliona ljudi. Sagledavajući ulogu i značaj karatea u svetskim okvirima, zaključujemo da je njegova uloga višestruka i kompleksna. Primenljivost karatea možemo grupisati u 4 osnovna segmenta: rekreativni, korektivni, takmičarski i realni.

Na međunarodnoj sceni, karate predstavljaju, promovišu i unapređuju mnoge svetske federacije, konfederacije, unije… Među njima su najznačajnije: WKF – Svetska karate federacija, koja okuplja 175 članica, zatim SKIF – Svetska šotokan karate federacija, koja okuplja 140 zemalja članica, potom WKC – Svetska karate konfederacija, okuplja 47 zemalja, WUKF – Svetska unija karate federacija, koja okuplja 75 zemalja članica, itd.

Kad je u pitanju karate sport u Srbiji, u našoj zemlji ima preko 900 registrovanih karate klubova, od kojih je samo 50 posto učlanjeno u neki od saveza, dok preostali klubovi postoje i uredno su registrovani, ali nisu članovi nijednog saveza. Prema podacima iz 2013. godine, u Šotokan karate savez Srbije učlanjeno je 140 klubova, među kojima je i naš Karate klub “Mladost” iz Odžaka. U Karate federaciji Srbije učlanjeno je 130 klubova, u kojoj se nalazi i KK “BSK” iz Bačkog Brestovca. U JKAŠKS ima 40 klubova, SKU – 19 klubova itd., što ukupno objedinjuje više od 55.000 aktivnih takmičara.

U Srbiji postoje sledeći karate savezi: JKA Šotokan karate savez Srbije, Srpska karate federacija, Karate federacija Srbije, Internacionalna karate asocijacija, Fudokan savez Srbije, Karate unija Srbije, Tradicionalna karate asocijacija, Šotokan karate savez Srbije i Srpska karate unija.

Od svih tih saveza i aktivnih vežbača, Ministarstvo prosvete i sporta – Uprava za sport Republike Srbije, finansira samo jedan savez, Karate federaciju Srbije, koja okuplja oko 20 posto od ukupno registrovanih klubova u Srbiji, dok o ostalima nadležno ministarstvo, a naročito Karate federacija Srbije, koja sebe predstavlja kao jedini legitiman savez, ne vode brigu, već naprotiv vrše strahovite pritiske kako bi ova velika većina klubova i takmičara prestala da postoji i praktično bili izbačeni na ulicu.  

Želimo jednak tretman države prema svim savezima, jednak tretman i Karate federacije Srbije, budući da mi želimo da budemo deo KFS, ali uz poštovanje svih različitosti i osobenosti koje svaki savez ponaosob nosi sa sobom. Ovo sve navodimo iz razloga jer je u toku intenzivna integracija u Evropsku uniju naše države, a koja podrazumeva poštovanje dokumenta koje je doneo Savet Evrope i Evropska unija. Između ostalih izdvajamo: Poslovne dokumente Saveta Evrope o lokalnim zajednicama i sportu, Evropski kodeks sportske etike i Evropska sportska povelja.

Iz ovih dokumenata proističu mnoge vrednosti, principi i kodeksi vezani za sport uopšte, od kojih izdvajamo: dostupan svima pod jednakim uslovima, human, slobodan i dobrovoljan, zdrav i siguran, fer, tolerantan, etički prihvatljiv i usmeren ka ostvarivanju ličnosti, u skladu sa privrednom sredinom i društvenim okruženjem, nezavisan od zloupotreba u političke, komercijalne i finansijske svrhe, odnosno ciljeva koji su suprotni sportskom duhu.

Sadašnje rukovodstvo Karate federacije Srbije apsolutno se ne pridržava nikakvih vrednosti ili kodeksa koje smo naveli. Ljudi koji u Sportskom savezu i Ministarstvu brinu o karateu, nemaju želju da reše probleme koje karate sport u Srbiji ima. Oni vide samo WKF, oni vide samo KFS, i uglavnom su usredsređeni na rešavanje svojih ličnih interesa. Ovo nam dovoljno govori i činjenica da su jedni te isti ljudi i u rukovodstvu Sportskog saveza Srbije i u Karate federaciji Srbije, dok su sa Ministarstvom za sport i rodbinski povezani. Sa takvim ljudima koji su u sukobu interesa i koji ne žele da vide probleme koji su u karateu, nemoguća je saradnja i nemoguće je rešiti probleme, ako ih oni uopšte i pokušavaju rešiti – kaže se u saopštenju Šotokan karate saveza Srbije.

Categories: