Toplo vreme probudilo pčele

Predsednika Pčelarskog društva “Suncokret” iz Odžaka Miletija Lepojića pitali smo kako temperature više od prosečnih za ovo doba godine utiču na pčele i sa kojim se izazovima pčelari suočavaju ovih dana zbog gotovo prolećnog vremena u sred zime.

Predsednik Pčelarskog društva Suncokret
Predsednik Pčelarskog društva Suncokret
Lepojić kaže da pčele nisu praktično ni ulazile u zimski san, odnosno nisu bile u klubetu, jer su zbog toplog vremena aktivnije nego što je to obično za ovo doba godine. Zbog toga je, ističe naš sagovornik, veća i potrošnja hrane, tako da je savet koji se može dati pčelarima sada da, bez obzira na to kolike su zalihe ostavili jesenas, obezbede dodatne količine hrane u košnicama.

Zbog vremenskih prilika pčele uveliko lete, procvetao je maslačak i pčele unose polen, a čim počne unos polena matica počinje masovno da zaleže leglo, kaže Lepojić i dodaje da je maticu kao i ostalu prirodu i čoveka iznenadilo lepo vreme.

– Ovakvo vreme najmanje odgovara deci jer nema snega i nama pčelarima, jer su pčele ušle u jedan period koji je trebalo da se dešava početkom marta. Matica je počela već uveliko da zaleže leglo, tako da postoji opasnost da u slučaju kasnijeg zahlađenja dođe do propadanja tog legla – ističe predsednik Pčelarskog društva “Suncokret”.

Po njegovim rečima, pčelari u ovom trenutku ne mogu puno toga da urade oko pčela, već samo mogu da se nadaju da period niskih temperatura, ukoliko ih bude bilo, ne potraje suviše dugo.

Lepojić ističe da je jako bitno pripremiti pčele za zahlađenje koje se očekuje u februaru i dodaje da nije neuobičajeno da i početkom proleća bude niskih temperatura.

– Pčelari ne bi trebalo u ovom periodu da utopljavaju pčele. Treba držati što više otvorene košnice, otvorene podnjače, da bude što hladnije i da matica što manje zaleže. Ali zato bi u kasnijem periodu, ukoliko je matica već zalegla trebalo pčele utopliti, zatvoriti podnjače, staviti novinsku hartiju, preko satonoša staviti najlon, tako da pčela bude utopljena i da nekako pregura period niskih temperatura – kaže ovaj pčelar.

Categories: