Proizvodnja energenata – šansa za investitore u sektoru hemijske industrije

Sektor hemijske industrije predstavlja jednu od razvojnih šansi zapadno-bačkog regiona koji je sa aspekta geografskog položaja, rasporeda naselja i saobraćajne komunikacije konkurentan i u odnosu na najbolje lokacije u Evropi. Na ovu činjenicu ukazuju rezultati studije i investicione strategije Zapadno-bačkog okruga koje su juče predstavljene na okruglom stolu u Biznis klubu “Slovan” u Selenči.

okrugli-sto-selenca-1Pored predstavnika NALED-a i opštine Odžaci, organizatora ovog okruglog stola, prezentaciji su prisustvovali partneri iz Hrvatske, Vlatko Radović iz Ureda za međunarodnu saradnju (TINTL), predstavnici opštine Kula kao partnera na projektu, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, hemijske industrije i predstavnici konsultantske kuće SEEDEV, Goran Živkov, Tomislav Nikolić i Velimir Mitrović koji su radili na izradi predmetnih studija.

Prisutnima su se u ime organizatora obratili Miloš Pejčić, predsednik Skupštine opštine Odžaci i Aleksandar Nikolić, koordinator za LER u NALED-u. Pejčić se zahvalio predstavnicima konsultanstke kuće SEEDEV koji su u prethodnih nekoliko meseci, u saradnji sa zaposlenima u Kancelariji za LER i drugim odeljenjima, radili na detaljnoj analizi hemijskog sektora i investicionoj strategiji koje treba da pomognu kreatorima politike u definisanju mera koje će imati najveći ekonomski i socijalni efekat za razvoj Zapadno-bačkog okruga i njegove stanovnike.

Jedna od ključnih mera koja može da se preduzme u periodu od tri godine u smislu privlačenja investicija u energetski zahtevan sektor hemije je podsticanje proizvodnje energenata iz sekundarne agrarne biomase. Ovo je jedina vidljiva strateška prednost koja se eksplicitno može garantovati budućem investitoru u periodu od više decenija u sektor hemijske industrije Zapadno-bačkog okruga.

okrugli-sto-selenca-2Opštine Zapadno-bačkog okruga u okviru svojih razvojnih planova ili strategija treba da računaju na potencijal sektora hemijske industrije iz sledećih razloga.

Budućnost hemijske industrije zasniva se na obnovljivim resursima kada se radi o sirovinama i energiji. Opštine u sastavu Zapadno-bačkog okruga raspolažu značajnim potencijalom u tom smislu u okviru agrarnog kompleksa. Cene sirovina i energije fosilnog porekla su u stalnom porastu i u okruženju je ubrzan proces zamene istih obnovljivim.

Ratarska poljoprivredna proizvodnja bi procenom vrednosti biomase koja nema nutritivne vrednosti, a nastaje u procesu proizvodnje hrane, poboljšala konkurentnost. U razvijenim zemljama je već uspostavljen taj mehanizam. Nije zanemarljiva ni činjenica da se time doprinosi i poboljšanju kvaliteta životne sredine i smanjenju negativnih uticaja na klimatske promene, a to su vrednosti koje nalaze podršku kod međunarodnih finansijskih, političkih i naučnih institucija.

Konkretne mere koje opštine Zapadno-bačkog okruga u tom smislu mogu odmah preduzeti uz odgovarajuću marketing strategiju su: obezbeđenje i izdavanje lokacija investitorima za proizvodnju agro peleta i peleta od energetskih biljaka koje se mogu proizvoditi na površinama nepogodnim za poljoprivrednu proizvodnju; priprema zona za investitore u sektor hemije (postojeće i nove); analiza mogućnosti i podsticaj proizvodnje energetskih biljaka i praćenje trendova u oblasti razvoja hemijske industrije na bazi sirovina koje se produkuju u sektoru poljoprivrede.

O projektu

NALED u saradnji sa opštinom Gradište iz Hrvatske sprovodi Projekat prekogranične saradnje za promociju investicija (CBC IP) u trajanju od dve godine (jun 2012. – jun 2014.) čija je ukupna vrednost sa obe strane granice preko pola miliona evra. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a kao partneri na projektu učestvuju opštine Kula i Odžaci sa srpske strane i opština Lovas, grad Ilok i Ured za međunarodnu saradnju (TINTL) sa hrvatske strane. Projekat ima za cilj da poboljša konkurentnost i osigura održivi ekonomski rast pograničnog regiona, da podstakne stvaranje povoljnog ambijenta za investicije i promociju saradnje između hrvatskih i srpskih preduzeća i opština u pograničnom području.

S druge strane, poljoprivreda takođe predstavlja šansu za nova ulaganja i razvoj Zapadno-bačkog okruga, s obzirom na mogućnost povezivanja sektora poljoprivrede i hemije. Međutim, za postizanje boljeg standarda građana i ubrzani razvoj neophodno je privlačenje investicija pre svega u prerađivačku industriju. Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda može značajno da se poveća, na nekoliko hiljada američkih dolara po hektaru, jedino ukoliko se povećaju ulaganja u preradne kapacitete.

Jučerašnji skup bio je povod i da se predstavnicima opštine Odžaci uruče certifikati o uspešno završenoj obuci u oblasti privlačenja i upravljanja investicijama, koja je sprovedena u okviru projekta prekogranične saradnje.

U petak seminar na temu Unapređenje privrednog ambijenta u opštini Odžaci

U petak, 27. decembra, sa početkom u 10 sati u Biznis klubu “Slovan” u Selenči, u okviru Projekta prekogranične saradnje za promociju investicija (EU CBC IP) finansiranog od strane EU, biće održan seminar na temu: “Unapređenje privrednog ambijenta u opštini Odžaci”.

Seminar ima za cilj da se kroz otvoreni dijalog i diskusiju sa privrednicima koji posluju na lokalu, dođe do konkretnih predloga koji će doprineti unapređenju usluga koje lokalnoj privredi i stanovništvu pruža opštinska administracija.

Seminaru će pored organizatora, predstavnika Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED i rukovodstva opštine Odžaci, prisustvovati i brojni predstavnici lokalne privrede iz regiona Zapadne Bačke koji će govoriti o svojim iskustvima, poslovnim izazovima i mogućnostima za unapređenje brige o privrednicima.

Categories: