Dobra godina za proizvođače šećerne repe

secerna-repaNa području delovanja Poljoprivredne stručne službe Sombor, a to su opštine Sombor, Apatin i Odžaci, šećerna repa je od zasejanih nešto više od 10.000 hektara izvađena na blizu 7.000 hektara, rekao je za Radio Odžake savetodavac u toj službi Zoran Boca. On je napomenuo da vremenski uslovi pogoduju vađenju šećerne repe, istakavši da bi poljoprivrednici mogli ovaj posao završiti u naredne dve do tri nedelje, što će zavisiti i od dinamike koju odrede šećerane.

– Što se tiče prinosa, on je ove godine sasvim solidan. Imali smo kišan septembar, pa je šećerna repa uspela da nadomesti veliki nedostatak vlage u julu i avgustu. Tako da se prosečan prinos u našem regionu za sada kreće oko 5,8 vagona po hektaru – kazao je Boca.

Ova proizvodna godina nije naročito pogodovala razvoju bolesti, pa se uz vrlo dobar prinos i solidnu digestiju može očekivati da će ovo biti dobra godina za proizvođače šećerne repe, ističe savetodavac Poljoprivredne stručne službe Sombor.

– Najznačajnija bolest od koje uglavnom proizvođači strepe u toku letnjih meseci je cerkospora ili pegavost šećerne repe. Poljoprivrednici su uz dva do tri tretmana uspeli da je suzbiju, tako da se lisna masa očuvala i donela sasvim dobar rod šećerne repe u ovoj godini – kaže Zoran Boca i dodaje da je na početku vađenja šećerne repe sadržaj digestije bio i do 18 procenata, ali da je zbog velikih padavina u septembru i upijanja velikih količina vode došlo do pada digestije: – Ona svakako ni sada nije zanemarljiva i procena je da će se kretati 15,5-16 procenata. Uz visok prinos, šećerna repa je kultura na kojoj će poljoprivrednici sigurno imati dobru zaradu, jer su i šećerane na početku godine izašle sa vrlo dobrom cenom.

Categories: