Optimalni rok za setvu pšenice do početka novembra

Uslovi za setvu su povoljni i očekivanja su da će ratari na području opština Sombor, Apatin i Odžaci, koje pokriva Poljoprivredna stručna služba Sombor, u velikoj meri ispuniti setveni plan koji je za ozimu pšenicu 32.000 hektara, rekla je za Radio Odžake savetovac u somborskoj službi Olivera Sekulić.

setva-psenicePodsetivši da je optimalni rok za setvu pšenice do početka novembra, ona je istakla da se, iako se proizvođači zbog tržišnih kolebanja i niske otkupne cene teže odlučuju za setvu pšenice, ona nalazi u planovima većine ratara, između ostalog i zbog toga što je ta kultura neizostavna u plodoredu.

– Pšenica je do danas zasejana na 10.470 hektara, što je trećina planiranih površina. Predviđanja što se tiče vremena za naredne dane su povoljna, a s obzirom da je optimalni rok za setvu pšenice od 10. oktobra do 5. novembra, ratari još imaju vremena da setvu obave u optimalnom roku. Preporuka ostaje da se seje deklarisano seme, držati se preporučenih količina i što se tiče sortimenta, svakako uključiti više sorti zbog različitog vremena sazrevanja – kaže Sekulićeva.

Optimalni rok za setvu ozimog ječma je završen, a setveni plan je kod te žitarice ostvaren, pa i premašen na teritoriji tri opštine. Prema podacima PSS Sombor, ječam je na području delovanja te službe posejan na nešto više od 4.000 hektara.

Categories: