Ratari počeli setvu pšenice

setva traktorNa području Poljoprivredne stručne službe (PSS) Sombor, koje obuhvata teritoriju opština Sombor, Apatin i Odžaci ratari su započeli setvu ozime pšenice. Ta kultura je do sada posejana na 425 hektara, a setva je planirana na 32.000 hektara. Od 4.000 hektara, na koliko bi trebalo da se nađe ozimi ječam, setva je do danas obavljena na blizu 450 hektara, stoji u ovonedeljnom izveštaju somborske službe.

Nepovoljni vremenski uslovi nakratko su odložili jesenje radove u poljoprivredi, pa su berba kukuruza i žetva soje i suncokreta i vađenje šećerne repe nastavljeni čim se zemljište prosušilo sa prvim sunčanim danima.

Pri kraju je žetva suncokreta koji je na teritoriji tri opštine bio posejan na nešto više od 9.000 hektara, a ovogodišnji prosečan prinos te uljarice je blizu tri tone po hektaru. Soja je skinuta sa 10.000 od ukupno zasejanih 15.000 hektara, uz prosečan prinos od 2,4 tone.

Prosečan prinos nešto veći od očekivanog beleži se i kod šećerne repe. Slatki koren je na području PSS Sombor izvađen na 3.500 hektara, a prinos je 53,3 tone po hektaru. Ova kultura je posejana na nešto više od 10.000 hektara.

Na kraju, najzastupljenija domaća ratarska kultura – kukuruz, posejan je u našem regionu na nešto više od 65.000 hektara, a berba je završena na trećini te površine uz prosečan prinos od 5,8 tona po hektaru.

Categories: