Uspešan nastup opštinskih kulturno-umetničkih društava na 35. Festivalu folklornih tradicija Vojvodine

Na završnoj večeri 35. Festivala folklornih tradicija Vojvodine u Vrbasu, u nedelju su opštinu Odžaci predstavljala kulturno-umetnička društva Marko Orešković iz Bačkog Gračaca i Staniša Stošić iz Karavukova. Oni su se, sa još 35 kulturno-umetničkih društava iz Vojvodine, takmičili u kategoriji izvornog stvaralaštva odraslih i tom prilikom uspešno predstavili tradiciju svog naroda.

KUD M. Orešković - običaj Loparevo
KUD M. Orešković – običaj Loparevo
Gračani su već 24 godine uzastopno predstavnici odžačke opštine na Pokrajinskoj smotri, jednoj od najznačajnijih manifestacija te vrste. Do sada su šest puta bili prvaci i učesnici republičkog takmičenja na Oplencu u Topoli. Ove godine su veoma nadahnuto izveli običaj Loparevo koji predstavlja sajam u Lici kada su se na Svetog Iliju okupljali mladi iz svih krajeva uz obavezno prisustvo poznatih trgovaca iz Dalmacije. Tada bi se opšte veselje završavalo zajedničkom igrankom, a po uzoru na ovaj drevni običaj i danas se u nekim krajevima organizuju slični skupovi, kaže Mirjana Mandić, umetnički rukovodilac KUD Marko Orešković iz Bačkog Gračaca.

Mandićeva je nakon nastupa za Radio Odžake rekla da su članovi gračačkog folklornog ansambla izuzetno zadovoljni pozitivnom kritikom stručnog žirija i ocenom publike, ali da ne očekuju dalji plasman jer su prošle godine bili učesnici republičke smotre. Ona je dodala da treba dati šansu i drugim učesnicima koji su, takođe, pokazali zavidan kvalitet na ovogodišnjem festivalu.

U pravom svetlu se predstavilo i KUD Staniša Stošić koje je po prvi put nastupalo na Festivalu folklornih tradicija Vojvodine. Amateri iz Karavukova su veoma uspešno izveli autentični svadbeni običaj iz vranjskog kraja pod nazivom Svadba s ubavo, a bili su učesnici i 6. Izložbe i degustacije tradicionalnih jela koja je pratila ovu trodnevnu manifestaciju u Vrbasu.

Ukus i miris vranjanskih specijaliteta poput kačamaka, sečenice, sukane banice, lučanog pasulja, presne pogače, proje i ljutenice privukao je pažnju brojnih posetilaca i gurmana.

KUD S. Stošić - svadbeni običaj
KUD S. Stošić – svadbeni običaj
Treći predstavnik opštine Odžaci, Izvorna muška pevačka grupa KUD Nikola Tesla iz B. Brestovca i solista na samici Mirko Vidović imali su zapažen nastup dan ranije, kada su se za dalji plasman nadmetali sa još 35 grupa. Svojom izvornom pesmom i čistotom glasa izazvali su oduševljenje i buran aplauz publike u sali Centra za fizičku kulturu u Vrbasu.

Selektori pokrajinske smotre, etnomuzikolog Gordana Roganović i koreograf Slobodanka Rac, uručili su učesnicima zahvalnice za istinsko čuvanje tradicije, izuzetno nadahnuto izvođenje i izvanrednu rekonstrukciju nošnje, dok će rezultate takmičenja saopštiti narednih dana.

35. Festival folklornih tradicija Vojvodine je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Opštine Vrbas.

Categories: