Zbog visokih kamata Rilonu preti bankrot

Uprkos tome što u otežanim tržišnim uslovima uspešno posluju, u “Rilon-Lorisonu” iz Odžaka, koji radi po usvojenom planu reorganizacije, s razlogom strahuju da im se ipak može desiti da završe bankrotom. Na ovakav zaključak navodi ih činjenica da iz tekućih prihoda sve teže uspevaju da isplate kamate na neplaćene poreze i doprinose iz 2010. i 2011. godine, čija je glavnica 13 miliona dinara.

Odzaci--Rilon-1Svaka tri meseca ova firma isplaćuje ratu za neplaćene poreze i doprinose u iznosu od 260.000 dinara, dok za kamatu mora odvajati još 280.000 dinara. Do sada su u “Rilonu” isplatili tri od ukupno 13 miliona dinara duga. Pošto se kamata obračunava progresivno, preostali dug će se do isteka plana reorganizacije 31. decembra 2015. godine, praktično udvostručiti, što objektivno nećemo moći isplatiti – kažu u ovom preduzeću.

– Mi smo o ovim problemima obavestili Poresku upravu i sve ostale nadležne institucije, jer ovaj problem bez pomoći države nećemo moći rešiti sami. Utisak je da njih ovi naši problemi mnogo ne dotiču. Realno se može očekivati da neko od poverilaca u strahu da mu se potraživanja neće isplatiti zatraži bankrot, na šta po zakonu imaju pravo. Od takvog scenarija niko ne bi imao koristi, a ponajmanje država koja bi u tom slučaju ostala bez prihoda na zarade, samim tim što smo mi državno preduzeće. Država je do sad mnogim firmama slična pa i daleko veća dugovanja otpisala, pa ne vidim zašto ne bi otpisala i nama tu kamatu koja raste nenormalnom progresijom. Ukoliko to ne budu učinili, ne vidim način kako da isplivamo iz tih problema. Obratili smo se i lokalnoj samoupravi koja nam je obećala da će pokušati rešiti ovaj problem. Ukoliko se ne nađe izlaz, 49 stalno i 15 povremeno zaposlenih radnika, kojima se redovno isplaćuju plate i uplaćuju svi doprinosi, uskoro bi se moglo naći na ulici – kaže direktor preduzeća Milorad Breka.

Milorad Breka
Milorad Breka
Da “Rilon” ima perspektivu na tržištu, pokazale su i poslednje tri godine koliko se nalaze u fazi obnavljanja proizvodnje. Njihovi glavni proizvodi: štapel vlakno, filament i konac, prodavani su kako na domaćem tako i inostranom tržištu. U ovoj godini proizvodnja je uvećana za 20 odsto u odnosu na prethodnu. Postoje realne šanse da ukoliko se nastavi trend iz prvih šest meseci, planirani bruto promet od 297 miliona dinara bude premašen za 30 posto.

Uprkos problemima koji ih pritiskaju u “Rilonu” ne odustaju od modernizacije fabrike i stvaranja što boljih uslova za rad. Samo za adaptaciju poslovnog prostora u kome su podstanari, utrošeno je oko tri miliona dinara. Kupljenja je i nova mašina za premotavanje prediva, koja preduzeću omogućuje uštedu od 3,5 miliona dinara na godišnjem nivou. U planu je i remont jedne mašine koji bi koštao oko 4 miliona dinara i zahvaljujući kome bi odžačka firma mogla ponuditi svoje proizvode i ruskom tržištu, što bi značilo povećan obim proizvodnje i prijem novih radnika.

Sve je to pod znakom pitanja, dok se ne reši problem ekstremno visokih kamata koje mogu da stave ključ u bravu ovog preduzeća. Nadamo se da će “Rilon-Lorison” naći svoje mesto u prioritetima rekonstruisane Vlade Srbije, koja na prvo mesto stavlja smanjenje nezaposlenosti – ističu uplašeni radnici ovog preduzeća.

Categories: