Državna sekretarka Gordana Predić u Odžacima o medijskom zakonodavstvu

Nacrt Zakona o javnom informisanju bio je glavna tema današnjeg skupa koji je organizovao OO Socijaldemokratske partije Odžaci, na kojem je učestvovala i državna sekretarka u Ministarstvu za kulturu i informisanje i potpredsednica SDP Srbije Gordana Predić. Na sastanku su bili i predstavnici svih lokalnih medija koji su želeli da čuju šta će pomenuti Zakon doneti novo u sferi informisanja.

gordana predićOvom prilikom je rečeno da u Srbiji postoji oko 1.200 medija od kojih oni u državnom vlasništvu treba da budu privatizovani po Zakonu koji bi trebalo da bude usvojen do septembra. Ovaj zakon predviđa i da se svi mediji koji su se finansirali parama iz budžeta, u većoj ili manjoj meri, od 1. januara sledeće godine finansiraju po novom modelu.

– Lokalne samouprave će i dalje finansirati medije, samo što će se to raditi preko projekata, koje će odobravati nezavisna Komisija u kojoj bi se nalazila stručna lica, koja neće moći biti članovi bilo koje političke stranke. Suština ovog Zakona je da svi poslenici u medijskoj sferi budu ravnopravni i da niko nema posebne privilegije, kao što je to do sada bilo – istakla je između ostalog državna sekretarka Gordana Predić.

gordana predić
Državna sekretarka Gordana Predić
Usledila su potom pitanja predstavnika lokalnih medija koji su dosta skeptični kad je u pitanju jedan ovakav zakon. Po mišljenju predstavnika JP Informativni centar Odžaci, ovaj zakon nije dobar jer će se mnogi lokalni i regionalni mediji naći u teškom položaju i možda neće “preživeti” predstojeću privatizaciju. Obrazložili su to time što medijska delatnost nije nimalo atraktivna, pa s razlogom strahuju da će se zbog te činjenice malo ko usuditi da kupi Informativni centar.

Predstavnici privatnih medija su ukazali na sveprisutnu ekonomsku krizu, zbog čega se teško dolazi do zarade kroz reklame. Upućena je i kritika na račun SOKOJ-a i OFPS-a, kojima mediji moraju plaćati visoke novčane iznose, a ukoliko se samo malo kasni u ispunjavanju tih obaveza, medijske kuće bivaju tužene sudu.

Direktor Radio Kule Đorđo Bojanić, istakao je da je ta medijska kuća primer katastrofalno urađene privatizacije od pre nekoliko godina, koja se završila raskidom ugovora sa privatnim vlasnikom koji je Radiju ostavio velike dugove, koje sada sedmoro zaposlenih od svojih skromnih prihoda moraju vraćati.

gordana predićUtisak koji se mogao poneti sa ovog sastanka je da će pomenuto Ministarstvo, sa manjim korekcijama, ovakav Nacrt Zakona o javnom informisanja uputiti na usvajanje republičkoj Skupštini. To je odluka koja se neće menjati, jer, kako je rečeno, država želi da svi učesnici u medijskoj sferi budu u ravnopravnom položaju na tržištu.

Svesni su u Ministarstvu i toga da će to verovatno biti kraj za mnoge medije koji se ne budu mogli snaći na tržištu. Međutim, kako je istakla državna sekretarka Predić, ako se i mnoge druge firme gase i radnici ostaju bez posla, ta sudbina može da zadesi i poslenike javne reči.

Categories: