Tribina o organskoj proizvodnji izazvala malu pažnju u Odžacima

U organizaciji Ekološkog pokreta Odžaka sinoć je održana tribina na kojoj se govorilo o osnovnim principima organske proizvodnje. Predavači su bili mr Gordana Forgić, dipl. inž. Olivera Sekulić i Zoran Boca iz Poljoprivredne stručne službe Sombor, koji su izneli niz zanimljivih informacija vezanih za ovu oblast.

Istaknuto je da je jedan od najvažnijih segmenata u proizvodnji povrća proizvodnja rasada. Rasad se može proizvoditi za potrebe samog proizvođača, ali je to prevaziđen način rada. Proizvodnja kvalitetnog rasada odvija se u za to specijalizovanim kompanijama, tzv. “fabrikama rasada”. Eventualne greške u ovoj proizvodnji rasada, teško se mogu nadoknaditi bez obzira na uloženi trud i sredstva. Za razliku od industrijske proizvodnje, tradicionalan način podrazumeva dosta ručnog rada, ručnu setvu koja i pored velikog truda ne daje odgovarajući proizvodnju, ni po kvalitetu ni po količinu, pa su i prinosi i prihodi znatno manji.

Kao dobar primer koji treba slediti istaknuto je Udruženje “Ekolend” iz Telečke, čiji članovi savremenom proizvodnjom paprike postižu visoki prinosi i prihode, jer su ukupni troškovi vrlo niski. Sve je to uticalo da broj članova ovog Udruženja bude sve veći i da proizvodnja paprike bude zaštitni znak udruženja, koje veliki deo svoje proizvodnje izvozi u Nemačku.

Setva zdravog sertifikovanog semena, bilo koje vrste je od izuzetnog značaja, jer su onda zaraze svedene na procentualno dozvoljene granice, a ostvareni prinosi su veći, pa samim tim i prihodi koji se mogu ostvariti – rečeno je u zaključku ove tribine.

Članovi Ekološkog pokreta Odžaka su se lično potrudili da obaveste što veći broj građana, kao što su to učinila i sredstva informisanja, ali je na tribini bilo svega 15 prisutnih, među kojima je i troje predavača iz Sombora.

– Razočarani smo slabim odzivom naših sugrađana koji su propustili lepu priliku da saznaju dosta zanimljivih informacija iz oblasti organske proizvodnje. Oni koji su slušali ovo predavanje, moći će dosta toga da primene u svakodnevnoj praksi – rekao je za Radio Odžake dr Dušan Mirković, jedan od organizatora ove malo posećene tribine.

Zbog slabe posete na ovoj tribini ekolozi razmišljaju da li da i ubuduće organizuju slična predavanja, koja gube smisao ukoliko se na njima ne pojavi bar tridesetak slušalaca.

Categories: