Najtraženije prese za baliranje

Industrija motora i opreme “Poljostroj” iz Odžaka koja se već godinu i po dana nalazi u stečaju, na dobrom je putu da uspešno okonča ovaj period poslovanja. Sa prihodima iz tekuće proizvodnje, redovno su sve ovo vreme izmirivane zarade za 55 zaposlenih radnika kojima se uplaćuju i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Očekuje se da će na predstojećem ročištu u Privrednom sudu u Somboru, koje bi trebalo da usledi za mesec–dva, poverioci podržati plan reorganizacije jer postoje svi uslovi za tako nešto – kažu sadašnji rukovodioci ovog preduzeća.

– Ovakav rasplet je potpuno logičan, jer smo mi za ovo vreme uspeli da oživimo potpuno zamrlu proizvodnju. Naše mašine se sve više traže, a kad bi imali više obrtnog kapitala, mogli bi znatno povećati obim proizvodnje, što bi nam omogućilo dodatno zapošljavanje svojih nekadašnjih radnika koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – kaže Slavko Drobac, tehnički direktor “Poljostroja”.

Najviše traženi proizvod na tržištu je presa za baliranje slame i sena, za koju postoji veliko interesovanje u bivšim republikama Sovjetskog Saveza. Reč je o Kazahstanu, Ukrajini, Rusiji, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Jermeniji i Moldaviji. Manji deo ovih mašina odlazi kupcima na Kosovu, BiH, Hrvatskoj i Makedoniji, kojima se još prodaju žitne sejalice, rasipači mineralnog đubriva i krunjači. Cene i kvalitet ovih proizvoda su povoljniji u odnosu na konkurente i zbog toga imamo veću tražnju nego što trenutno možemo da proizvedemo – ističu u komercijalnoj službi “Poljostroja”.

Slavko Drobac
– Mi se pripremamo za vreme kada budemo okončali stečaj. Biće nam potreban novi visoko stručni kadar i kvalifikovani metalski radnici, jer nas čekaju novi izazovi koje moramo dočekati spremno. Naš cilj je da uz pomoć Agencije za privatizaciju što pre pronađemo strateškog kupca. Do sad je bilo nekoliko zainteresovanih iz Poljske i Slovenije, ali od toga nije bilo ništa. Verujem da ćemo ga ipak naći, jer se pokazalo da možemo opstati i u složenim konkurentskim uslovima – kaže Drobac.

Sve bi se to daleko lakše učinilo da bivši većinski vlasnik Mile Jerković nije firmu doveo do bankrota. On je uzeo hipotekarni kredit u iznosu od četiri miliona evra od Razvojne banke Vojvodine, a “Poljostroj” je svojom imovinom bio garant da će kredit biti vraćen. Pošto se to nije dogodilo, dug je sa kamatom porastao na pet miliona evra. Tom dugu treba dodati još toliki iznos, pošto je bivši gazda bio jemac nekim drugim firmama koje nisu vraćale kredite, pa se sve to natovarilo na leđa odžačkog preduzeća.

– Zbog svega toga raskinuta je privatizacija i uveden stečaj. Razvojna banka je svoja potraživanja prenela na Agenciju za osiguranje depozita u iznosu od oko 7,5 miliona evra, dok za ostalih 2,5 miliona evra još uvek ne postoji rešenje, kako da se vrate ili otpišu, pošto radnike niko ništa nije pitao – kaže Goran Stošić, predsednik privremenog odbora radnika.

Tradicija duga šest decenija

Kontroverzni biznismen Mile Jerković je 2006. na aukciji kupio “Poljostroj” za 300.000 evra, koliko je u magacinima tada zatekao gotovih proizvoda. U početku je bilo nekih ulaganja s njegove strane, da bi onda usledilo dizanje kredita koji su upropastili firmu.

Preduzeće je osnovano početkom pedesetih godina prošlog veka, a svoj zenit je dostiglo dve decenije kasnije, kada je u njemu radilo oko 500 radnika, koji su tada imali najveće plate u opštini. Na pritisak tadašnjih lokalnih i pokrajinskih političara, “Poljostroj” se gotovo nasilno integrisao u nekadašnji SOUR “Pobeda” iz Petrovaradina i po mišljenju mnogih radnika, tada su i počele prve nevolje odžačkih metalaca.

Categories: