Voda koja je uznemirila Karavukovčane

Žitelji Karavukova su se ovih dana ozbiljno uznemirili kada im je iz česmi potekla prljava voda. Bila je toliko zamućena i tamna da je ponovo oživela žustru raspravu među meštanima, koji su iznova postavljali pitanje: ko je odgovoran što je to tako već godinama i dokle će trajati to stanje koje preti zarazom! U letnjim mesecima građani imaju i dodatne nevolje, jer zbog povećane potrošnje i nedovoljnog kapaciteta bunara, neizbežno su morale biti uvođene restrikcije – ističu nezadovoljni građani.

Pre pet godina tadašnji Savet mesne zajednice bio je u prilici da trajno reši ovaj problem. Nakon završetka prve faze fabrike vode u koju je uloženo 12 miliona dinara, trebalo je investirati i dodatnih 13,7 miliona u drugu fazu projekta. U pomoć je tada priskočila Opština Odžaci i podigla komercijalni kredit u iznosu od 12 miliona dinara i prebacila ga na račun Mesne zajednice Karavukovo.

– Savet je za izvođača radova angažovao malo poznatu firmu “Tehnomag term” iz Novog Sada, kojoj je dato nešto više od deset miliona dinara. Oni su uradili samo pola posla, a ostali novac nisu hteli da vrate. Od samog početka se videlo da je ta firma nesolidna, pa je sve završilo na sudu. Postupak već duže vreme traje i ne vidi se kada će biti okončan. Para više nema za nekog drugog izvođača, tako da se mi nalazimo u ozbiljnim problemima. Po svemu sudeći moraće se kopati novi bunari pošto je postojećim istekao rok – ističe Janča Tasković, koji se dugo godina kao član nekoliko saveta bavio ovim problemima.

Miroslav Bogatinović
Nepunih pet hiljada stanovnika Karavukova s razlogom je nezadovoljno što je sve oko fabrike vode do sada rađeno traljavo.

– Ne može i ne sme čitavo selo da bude taoc nečijeg neznanja i nesposobnosti. Naše strpljenje je pri kraju, moramo ovo do kraja isterati i neka odgovaraju svi oni koji su krivi za ovo stanje. Postojeći bunari su propeskarili i nisu više za upotrebu. Postoji projekat da se iskopaju novi van sela, ali je problem što nema sredstava. Najviše za ove probleme su krivi u Mesnoj zajednici – kaže Miroslav Bogatinović.

Nadležni u MZ Karavukovo nerado govore o ovim problemima, ali ističu da su radili sve ono što su im nalagali bivši članovi nekoliko saveta kojima je to bilo u opisu posla, za šta su dobili poverenje građana. Od ove godine brigu o vodovodu je preuzelo JKP “Usluga” iz Odžaka.

– Mi smo tek pre nekoliko dana počeli preuzimati ove poslove. Problemi su veliki i neće se moći rešiti bez pomoći šire društvene zajednice – ističe Dragan Hrnjak, rukovodilac u odžačkom komunalnom preduzeću.

Moramo se od sada drugačije ponašati i ne zabadati glavu u pesak kao što je to do sada bilo. Građani su u pravu što nas kritikuju – ističu neki bivši članovi Saveta koji su podneli ostavke, jer nisu želeli da ih trpaju u isti koš sa onima koji su vukli ključne poteze iz senke.

Categories: