U Karavukovu osnovano još jedno kulturno-umetničko društvo

Krajem januara u Karavukovu je formirano novo kulturno-umetničko društvo koje je ovih dana zvanično registrovano pod nazivom Borisav Bora Stanković. Društvo je osnovano sa ciljem očuvanja tradicije i kulture našeg naroda, naročito iz Pčinjskog okruga i Vranja odakle je u ovo mesto kolonizirana većina stanovništva.

Na osnivačkoj skupštini je izabran petočlani Upravni odbor na čijem čelu se nalazi Miroslav Stojiljković iz Novog Sada, dok je za predsednika Društva imenovan Darko Micić iz Karavukova.

Kulturno-umetničko društvo Borisav Bora Stanković trenutno broji 70 članova koji su podeljeni u tri folklorne grupe, dve dečije i jednu veterana. Rukovodstvo KUD-a posebno raduje činjenica da većinu članstva čine deca uzrasta od 6 do 14 godina.

Sa folklornim grupama radi koreograf Radoslav Radoičić iz Ratkova. Probe se održavaju dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom u prostorijama osnovne škole u Karavukovu sa kojom je na samom početku rada uspostavljena dobra saradnja.

Darko Micić
Entuzijasti iz Karavukova su sa puno optimizma krenuli u realizaciju planiranih aktivnosti i već uveliko počeli sa pripremama za predstojeću Opštinsku smotru folklornog stvaralaštva dece na kojoj će novi karavukovački KUD imati prvi javni nastup. U planu je i učešće na proslavi Dana škole, a nakon toga organizovaće manifestaciju kojom će 31. marta obeležiti 137. godišnjicu rođenja velikog pisca Bore Stankovića čije ime Društvo nosi.

Predsednik Kulturno-umetničkog društva Darko Micić je izuzetno zadovoljan podrškom svih meštana i činjenicom da se svaki dan povećava broj članova.

– Naša želja je da mlađim generacijama prenesemo kulturu i tradiciju vranjanskog i pčinjskog kraja odakle potiču naši preci i da je sačuvamo od zaborava. Tako se i naše prve koreografije baziraju na toj građi, a kasnije ćemo uvežbavati i narodne igre i pesme iz drugih krajeva Srbije – kaže Micić.

Categories: