Savetovanje pčelara Vojvodine 2. marta

U subotu, 2. marta, u Novom Sadu će biti održano 31. Savetovanje pčelara Vojvodine koje tradicionalno organizuju Savez pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV) i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada. Ovaj jednodnevni skup biće održan na Poljoprivrednom fakultetu i u okviru njega će biti organizovano nekoliko predavanja namenjenih pčelarima i ljubiteljima pčelarstva, a među predavačima će biti i gost iz Instituta za pčelarstvo u Mađarskoj, rekao je za Radio Odžake Stojan Anđelković, sekretar SPOV-a.

– Mi svake godine nastojimo da ukažemo na probleme sa kojima se radnici susreću. Zadnjih nekoliko godina ima problema sa vremenskim neprilikama, visokim temperaturama i sušama leti i izuzetno dugim i hladnim zimama. Ove godine će nam o tome pričati prof. dr Mića Mladenović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, koji je ujedno i profesor pčelarstva. Takođe nas zanima šta nas očekuje po ulasku u EU, koje su blagodeti i koji nas problemi očekuju. O tome će nam u okviru teme “Pčelarstvo Mađarske u EU” govoriti gost iz Gedelea iz tamošnjeg Instituta za pčelarstvo, dr Zoltan Bekeši – kaže sekretar Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Anđelković dodaje da će u okviru Savetovanja biti priređena i velika prodajna izložba. Na jednom mestu naći će se prodavci pčelarskog pribora i opreme, košnica, lekova za pčele, voska i satnih osnova, apifito programa, ambalaže za pčelinje proizvode, semena i sadnica medonosnog bilja i literature iz oblasti pčelarstva.

Savetovanju pčelara Vojvodine je prethodnih godina prisustvovalo između hiljadu i po i dve hiljade posetilaca, među kojima i značajan broj iz okolnih zemalja, a za ovu godinu već ima najava da će doći oko 200 pčelara iz Rumunije.

Svečano otvaranje savetovanja je u 10.15 sati, dok će prodajna izložba biti otvorena od 8 i trajaće do 16 sati. Za članove SPOV-a ulaz će biti besplatan, a za sve ostale kotizacija je 600 dinara.

Organizaciju ove manifestacije pomogli su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada – Zavod za uljane kulture.

Categories: