Pčelari Srbije protiv GMO

Pčelari u Srbiji jednoglasno su protiv genetski modifikovanih organizama (GMO), što potvrđuje i deklaracija koju je Skupština Saveza pčelarskih organizacija Srbije usvojila 2. februara na svojoj redovnoj sednici. U SPOS-u ističu da je ovo prva deklaracija protiv GMO na nacionalnom nivou i pozivaju sve saveze i udruženja pčelara da je usvoje i založe se da i njihove lokalne samouprave donesu sličnu deklaraciju.

Savez pčelarskih organizacija Srbije zahteva doslednu primenu postojećeg Zakona o GMO i protivi se njegovoj promeni.

Po rečima Tatjane Mrdak, članice Izvršnog odbora SPOS-a, otvaranje vrata GMO bilju unazadilo bi srpske pčelare i izvoz domaćeg meda koji je za prvih 11 meseci prošle godine iznosio rekordnih 2.450 tona.

– Mi imamo neformalne informacije da se na naša ministarstva vrši pritisak da daju dozvolu za ulazak GMO bilja u našu zemlju, što bi za nas bilo katastrofalno. Evropski sud je 2011. godine dao zabranu za med sa genetski modifikovanim polenom u sebi, pa ako je Evropa to prepoznala kao nešto što nije dobro zašto bismo mi to dozvolili. Pčelari Srbije će se boriti protiv ulaska GMO bilja, jer bi to moglo da upropasti naš izvoz meda koji je sada na vrhuncu – rekla je Mrdak u izjavi za Radio Odžake.

Tatjana Mrdak na nedavno održanoj skupštini PD Matica Karavukovo
SPOS se u usvojenoj Deklaraciji protiv GMO obavezao da će dosledno poštovati Zakon o GMO i da u okviru svojih zakonskih i organizacionih mogućnosti, u proizvodnji, preradi i prometu meda i drugih pčelinjih proizvoda, neće dozvoliti i dopustiti uzgajanje i širenje GMO na teritoriji Srbije.

SPOS se takođe obavezao da će preduzeti sve odgovarajuće mere, kao što su stručna predavanja i drugi programi obrazovanja za pčelare i poljoprivrednike kako se ne bi odlučili za nelegalno uzgajanje i promet GMO proizvoda.

Pčelarske organizacije zahtevaju i očekuju od svih državnih organa da onemoguće nedozvoljeno gajenje i promet GMO i moguće štetne posledice tih proizvoda na zdravlje stanovništva i pčela, kao i zagađivanje prirode, meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Categories: