U Karavukovu održana skupština udruženja pčelara

Redovna skupština Pčelarskog udruženja Matica iz Karavukova održana je danas u restoranu “Panter” u tom mestu. Najvažnije tačke dnevnog reda, izveštaj o radu i finansijski izveštaj za 2012. godinu i plan rada društva za ovu godinu sa finansijskim planom, usvojene su jednoglasno od strane članova tog udruženja.

Po rečima predsednika “Matice”, Ljubomira Ristića, društvo je u prošloj godini pozitivno poslovalo zahvaljujući donacijama opštine Odžaci u iznosu od 30.000 dinara i firme “Aza” iz Novog Sada koja se bavi otkupom i plasmanom meda, koja je karavukovačkim pčelarima uplatila 10.000 dinara.

Dobro je što udruženju pristupa sve veći broj mlađih pčelara, rekao je Ristić i dodao da omasovljenje članstva ostaje jedan od prioriteta u radu “Matice”. Tom udruženju će se od ove godine priključiti pet novih članova, pa će uz 24 dosadašnja člana društvo brojati tridesetak pčelara sa oko 800 košnica. Pčelari iz Karavukova nadaju se da će u ovoj godini od Mesne zajednice dobiti i prostoriju u kojoj će moći organizovati svoje aktivnosti.

Skupštini Pčelarskog udruženja “Matica” iz Karavukova prisustvovali su kao gosti predstavnici pčelarskih udruženja iz Apatina, Bogojeva, Bačkog Monoštora, Sombora, Sivca i Kule.

Tatjana Mrdak, članica IO SPOS-a
Tatjana Mrdak, predsednica Pčelarskog društva “Sivac” i članica Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) upoznala je prisutne pčelare sa aktivnostima SPOS-a vezanim, između ostalog, i za izradu i usvajanje nacrta Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.

Subvencija na koju pčelari mogu računati u ovoj godini, prema predlogu tog Zakona je 500 dinara po košnici, rekla je Mrdak i dodala da se SPOS zalaže za izmenu određenih odredbi nacrta zakona za koje smatra da će štetiti ne samo pčelarima, već svim poljoprivrednicima. Po njenim rečima, Savez se zalaže da pravo na podsticaje u ovoj godini treba da ima svako ko je registrovao gazdinstvo, bez obzira na to da li se isključivo bavi poljoprivrednom proizvodnjom ili ne.

– U jednom od članova Zakona stoji da je vreme kada se pravi presek 31. mart prethodne godine, što automatski pčelarima ali i ostalim poljoprivrednicima stvara problem. To znači da ukoliko je neko imao košnice do 31. marta prethodne godine, može ostvariti pravo na podsticaje iako je možda posle tog datuma prodao sve košnice i više se uopšte ne bavi pčelarstvom. Za nas je prihvatljivo da to bude 31. mart naredne godine, jer se mora uvažiti i specifičnost pčelarstva da pčelar sa jednim brojem košnica ulazi u zimu, a zbog raznih gubitaka na koje ne može da utiče iz zime može izaći sa drugim brojem košnica, što opet zavisi od godine do godine – kaže Mrdak.

Učesnicima skupštine Pčelarskog udruženja “Matica” obratio se i vršilac dužnosti direktora “Direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj”, Danilo Šćepanović, koji je prisutne informisao o budućim aktivnostima tog novoosnovanog javnog preduzeća i pozvao pčelarska udruženja da predlože svog predstavnika za članstvo u Upravnom odboru Opštinskog udruženja poljoprivrednika, koje je u postupku formiranja.

Pčelarsko društvo “Matica” dodelilo je zahvalnice pojedincima i udruženjima koji su imali dobru saradnju sa tim društvom i dali su doprinos razvoju pčelarstva. Ova priznanja dobili su Zoran Đurđevac, vlasnik i direktor novosadske firme “Aza”, pčelarska društva “Dunav” iz Apatina i “Tamaško Jožef” iz Bogojeva, kao i pčelari iz Karavukova, Miodrag Marinković, Svetislav Dodić i Ljubomir Ristić.

Prisutnim pčelarima na skupštini karavukovačkog udruženja predavanje na temu “Uzgoj selekcionisanih matica” održao je Saša Jakšić iz Novog Sada.

Categories: