Pšenica izgleda dobro, analiza zemljišta pre prihrane

U Zemljoradničkoj zadruzi “Poljokop” iz Lalića kao i prethodnih godina, prema ustaljenom plodoredu, ozime kulture zasnovane su na trećini raspoloživih površina, tako da je ozima pšenica zasejana na 90 hektara a ozimi pivarski ječam na 40 hektara. Po rečima Radoslava Đakovića, šefa biljne proizvodnje i kooperacije u toj firmi, pšenica i ječam su posejani u optimalnom roku i u dobroj su kondiciji.

Bilo bi dobro da padne novi sneg koji bi usev zaštitio od niskih temperatura, kaže Đaković i dodaje da je pojava žutila na usevu na delovima parcela najverovatnije posledica rezidijuma pesticida, odnosno nedovoljnog ispiranja pesticida na predusevu zbog dužeg sušnog perioda i manjka padavina u toku prošle godine. On ističe da je bilo i oštećenja useva pšenice i ječma od niskih temperatura, tamo gde je vetar oduvao sneg, ali da ona nisu značajnija.

– Stanje useva je zadovoljavajuće. Usev je dobro razvijen, bokorenje je završeno i sa prvim lepim danima očekujem da uzmemo uzorke za analizu zemljišta N-min metodom. U februaru ćemo ići sa prvom prihranom i ječma i pšenice, a posle analize videćemo koliko hranljivih materija ćemo dodati u drugom prihranjivanju – objašnjava Đaković.

Kada se radi o prolećnoj setvi, u ZZ “Poljokop” planirana je setva šećerne repe na stotinu hektara, soje na 120 i kukuruza na 135 hektara. Nakon skidanja ozimog ječma predviđena je postrna setva soje.

Categories: