Isplatu zaostalih zarada potražuje 650 radnika nekadašnjih društvenih preduzeća

Radnici iz Odžaka i ostalih mesta u odžačkoj opštini, njih 650, nadaju se da će im država isplatiti zaostale zarade koje su ostvarili u nekadašnjim društvenim preduzećima. Toliko zahteva je upućeno Agenciji za privatizaciji Republike Srbije, a na osnovu uredbe Vlade Srbije prema kojoj je do 31. decembra trajalo evidentiranje svih radnika društvenih preduzeća ili privrednih društava sa većinskim društvenim kapitalom, prema kojima nisu izmirene obaveze po izvršnim presudama za potraživanja iz radnog odnosa.

Radi se, dakle, o radnicima koji su tužili poslodavce zbog neisplaćenih zarada i poseduju pravosnažne i izvršne presude nadležnog suda.

Zahteve je osim pomenutih 650 radnika preko kancelarije SPS-a u Odžacima, gde je organizovano prikupljanje dokumentacije, podnelo još i dvestotinjak radnika koji nisu uspeli da sakupe sva potrebna dokumenta koja je tražila Agencija, što je za njih bio nepremostiv problem.

Od ukupnog broja zahteva oko 400 su podneli radnici ITES-a, nekadašnjeg privrednog giganta. Radnici na ime neisplaćenih zarada iz ovog i drugih propalih društvenih preduzeća u opštini Odžaci očekuju pojedinačne isplate u iznosu 100.000-300.000 dinara.

Podsetimo, pomenuta Uredba Vlade Srbije doneta je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je državu obavezao da ovim radnicima isplati zaostale zarade.

Agencija za privatizaciju će nakon obrade prikupljenu dokumentaciju proslediti Ministarstvu finansija i privrede, koje će Vladi Srbije predložiti način za regulisanje obaveza prema radnicima nekadašnjih društvenih preduzeća.

Categories: