Izbeglicama stiže pomoć u novcu i ogrevu, a uskoro i otkup seoskih kuća

Danas je počela, a narednih dana će biti nastavljena raspodela ogrevnog drveta i novčane pomoći izbeglim, prognanim i interno raseljenim licima sa područja opštine Odžaci za socijalno ugrožene kategorije korisnika na osnovu sačinjene liste koju je utvrdila opštinska Komisija za ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje izbeglih lica. Tako će novčanu pomoć u iznosu od 9.000 dinara koja se isplaćuje u gotovini preko opštinske službe dobiti 37 porodica, a oko 1,5 metara kubnih bukovog drveta za ogrev 45 korisnika. Za ove namene donaciju od po 300.000 dinara lokalna samouprava je obezbedila preko Komesarijata za izbeglice Vlade Srbije.

Ovo je samo deo realizacije programa pomoći izbeglim licima započetih u drugoj polovini prošle godine na osnovu projekata za koje je opština Odžaci aplicirala kod Komesarijata za izbeglice aktivno učestvujući u rešavanju stambenih potreba i drugih programa ekonomskog osnaživanja i integracije izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica.

Uskoro se očekuje rapisivanje javnog oglasa za otkup seoskih kuća sa okućnicom za šta je Komesarijat za izbeglice odobrio 5,7 miliona dinara, dok je učešće lokalne samouprave, kao nedovoljno razvijene opštine pet posto. Na osnovu tih sredstava još 10 izbegličkih porodica će dobiti krov nad glavom, ali će i pored toga ostati još značajan broj stambeno nezbrinutih. Na evidenciji se nalaze takva 83 lica i to su poslednji podaci dobijeni nakon ankete sprovodene u julu prošle godine, kaže Dušan Plećaš, opštinski poverenik za izbeglice.

Rešavanje problema stambeno nezbrinutih izbeglih lica na teritoriji opštine Odžaci biće prioritet lokalne samouprave i u narednom periodu. Predsednica opštine Odžaci Izabela Šerić je 31. decembra 2012. godine potpisala Odluku o utvrđivanju potrebe za rešavanje stambenih potreba izbeglica koja podrazumeva 17 stambenmih jedinica u zaštićenoj zoni stanovanja, 64 seoske kuće sa okućnicom, 8 montažnih kuća i 28 paketa građevinskog materijala.

Poverenik za izbeglice Dušan Plećaš
– Veoma je značajna uloga lokalne samouprave i njenih predstavnika na prepoznavanju i rešavanju problema izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica. Predsednica opštine Izabela Šerić je shvatila značaj, razume njihove potrebe i prihvatila je sve programe za koje opština može da konkuriše, kao i obaveze lokalne samouprave, a to je učešće do pet posto sopstvenim sredstvima. Tako je za ovu Odluku i realizaciju svih navedenih aktivnosti koje smo planirali za prvi kvartal ove godine u Budžetu opštine Odžaci za 2013. godinu predviđeno milion i 200 hiljada dinara – dodaje Plećaš.

Milan Orlić, član Opštinskog veća kaže da je najbitnije da lokalna samouprava ako prepozna problem mora i da ga finansijski isprati, što znači da je svako apliciranje propraćeno sufinansiranjem iz sopstvenog dela Budžeta. Razumevanje potreba za poboljšanje uslova života i stanovanja izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica od strane dosadašnjih najviših finkcinera lokalne samouprave je bilo veoma prepoznatljivo i omogućilo je da se putem konkursa iz raznih fondova povuku značajna novčana sredstva za realizaciju projekata.

– Nastavićemo i dalje u tom pravcu kako bismo obezbedili što više sredstava i u ovoj godini stambeno zbrinuli veći broj izbeglica, a kroz petogodišnji regionalni program i potpuno taj problem rešili – naglašava Orlić.

Categories: