Human gest porodice Savanović iz B. Brestovca

O gestu izbegličke porodice Savanović iz Bačkog Brestovca ovih dana se često i s razlogom lepo priča u tom selu i šire. Iako nisu morali, oni su odlučili da vrate kuću koju su pre pet godina dobili od Fonda za pružanje pomoći izbeglim licima. U pitanju je starija zgrada vredna 6.000 evra, koju su uzeli na kredit po povoljnim uslovima.

Dušanka i Jovan Savanović
Više od pola tog iznosa Savanovići su već bili otplatili, kada su odlučili da kuću vrate. Bračni par Dušanka i Jovan su u međuvremenu popravili malo svoje materijalne prilike. Sin Aleksandar je kao civilno lice dobio stalni posao u vojsci, što mu je omogućilo da podigne kredit. Tim sredstvima su kupili bolju i prostraniju kuću sa okućnicom koju su platili 9.000 evra.

– Kada smo se pre tri meseca uselili u ovu kuću, sin nam je predložio da kuću u kojoj smo prethodno stanovali vratimo Fondu, što smo muž i ja odmah prihvatili. Uradili smo to jer nam je dobro poznata sudbina mnogih izbeglica koji i dalje nemaju nikakav krov nad glavom – priča domaćica Dušanka.

Ova porodica se pod pritiskom 1997. godine morala iseliti iz rodnog Erduta u Hrvatskoj. U tom mestu im je ostala kuća i zemlja i sve uspomene koje su samo mogli poneti. Prošli su od tada pravu golgotu, kao i mnogi izbegli koji su ostali bez svog ognjišta. Kratko su se zadržali u Ratkovu, da bi se onda naselili u Bačkom Brestovcu gde su četiri puta morali menjati mesto stanovanja, dok pre pet godina nisu od Fonda dobili kuću u ulici Srđana Uzelca 24.

– Da bi preživeli, morali smo prethodnih godina raditi sve i svašta. Zahvaljujući Milanu Leki, zaposlio sam se u njegovom poljoprivrednom preduzeću kao vozač, gde imam solidnu platu. Iako sam u godinama kada treba uživati u penziji, ja i dalje moram da radim. Ne pada mi to teško jer me zdravlje za sada dobro služi. U novoj kući imamo uslove da držimo malo stoke i radimo baštu, što smo nekad radili u starom kraju. Mi smo skromna seljačka porodica koja nije navikla na luksuz. Zadovoljni smo ovim što imamo i zato smo zajednički odlučili da vratimo Fondu kuću. Dobro će ona doći nekome. Uz mala ulaganja može se u njoj stvoriti lepo mesto za život. Nismo zaboravili kroz šta sve smo mi morali prolaziti i ne vidimo mi u tome našem gestu ništa neobično. Treba pomoći ljudima kada su u nevolji – skromno o svemu priča glava porodice, Jovan Savanović (66).

U povereništvu Komesarijata za izbegla i raseljena lica pomogli su mnogim porodicama koje su u opštini Odžaci našle svoje trajno mesto pod suncem.

– U našoj opštini je utočište pronašlo dosta izbegličkih porodica, ali se ovako nešto nije dogodilo, da neko vrati kuću a da to ne mora. Ovo je jedinstven slučaj koji zaslužuje svako poštovanje. Mi imamo još dosta familija koje nemaju rešeno stambeno pitanje. Vrlo brzo ćemo se dogovoriti sa ljudima iz Fonda, kojem je vraćena pomenuta kuća, da je što pre dodelimo nekoj ugroženoj porodici – kaže Dušan Plećaš, opštinski poverenik za izbeglice.

Categories: