Opštini Odžaci odobreni svi programi Komesarijata za izbeglice

Opština Odžaci je u prethodna tri meseca aplicirala na nekoliko javnih poziva kod Komesarijata za izbeglice Vlade Republike Srbije i jedna je od retkih opština u Srbiji kojoj su svi programi za rešavanje stambenih potreba i drugi programi integracije izbeglica u 2012. godini odobreni, kaže Dušan Plećaš opštinski poverenik za izbeglice.

Opštinski poverenik za izbeglice Dušan Plećaš
Po ovim javnim konkursima Komesarijata za izbeglice, Opštini Odžaci su odobrena novčana sredstva za građevinski materijal za izbegla i prognana lica u iznosu od 3.200.000 dinara, za program dohodovnih aktivnosti 2.400.000 dinara, za otkup seoskih kuća sa okućnicom – za prvi krug 5.670.000 dinara i za građevinski materijal za interno raseljena lica 2.200.000 dinara.

Za najteže socijalne kategorije izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica od istog donatora je obezbeđeno 45 paketa hrane, za nabavku ogreva 300.000 dinara i za pomoć u novcu 300.000 dinara. Raspodela ove pomoći neće ići putem javnog oglasa već će se ona dodeljivati na osnovu sačinjene liste socijalno najugroženijih porodica na teritoriji opštine Odžaci.

Sredstva za sve navedene programe se već nalaze na namenskom računu opštine Odžaci, a pre nedelju dana predsednica opštine Odžaci Izabela Šerić je imenovala tročlanu komisiju u sastavu: Milan Orlić, predsednik, Slobodan Svilenković i Dušan Plećaš, članovi, koja će isključivo po Pravilniku o uslovima i kriterijumima za dodelu pomoći donositi odluku o raspodeli tih sredstava.

U ponedeljak je Komisija započela realizaciju prvog programa i raspisala oglas za izbor korisnika za dodelu pomoći za poboljšanje uslova stanovanja kroz nabavku građevinskog materijala za izbegla i prognana lica na teritoriji opštine Odžaci. Oglas je istaknut na oglasnoj tabli Opštinske uprave i u mesnim kancelarijama, a odnosi se na ona lica koja su kupila kuću sopstvenim sredstvima i treba da je privedu nameni stanovanja. Za ove namene je opredeljeno 3.200.000 dinara dobijenih od Komesarijata za izbeglice plus 5 posto učešća opštine Odžaci. Maksimalan iznos po podnosiocu zahteva biće oko 150.000 dinara i zavisiće od stanja u kojem se objekat nalazi. Rok za podnošenje zahteva sa potrebnom dokumentacijom je 10. decembar.

Plećaš napominje da je ovo ponovljen program u istom iznosu. Na prethodni konkurs se prijavilo oko 160 lica tako da je više od polovine prijava pozitivno rešeno. Oni koji su ranije bili korisnici ovog vida pomoći nemaju pravo sada da konkurišu. Ujedno skreće pažnju izbeglim i prognanim licima koji su prethodno konkurisala za građevinski materijal, a nisu prošla na konkursu, da sada nisu u obavezi da podnose kompletnu dokumentaciju, već samo prijavu i izjavu koja ne mora biti overena u Opštinskom sudu.

Komesarijat za izbeglice Vlade Republike Srbije je opštini Odžaci odobrio i 2.200.000 dinara za ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica i poboljšanje uslova stanovanja kroz nabavku građevinskog materijala. Za ova sredstva mogu da konkurišu kandidati koji imaju svoju kuću na području odžačke opštine. S obzirom da je manji broj interno raseljenih lica na teritoriji opštine moguća je raspodela do 440.000 dinara za jednu porodicu koja se prijavi na konkurs.

Prema rečima Dušana Plećaša, sledeće nedelje opštinska Komisija će objaviti oglas za ekonomsko osnaživanje i dohodovne aktivnosti izbeglih lica i on će trajati 15 dana. Sredinom decembra će biti raspisan oglas za otkup seoskih kuća sa okućnicom, tako da je planirano da do kraja godine svi programi budu i realizovani kroz oglase i izbor kandidata.

– U svim programima opština Odžaci učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu do 5 posto, kao nedovoljno razvijena opština. Lokalna samouprava je prepoznala probleme koje imaju izbegla, prognana i interno raseljena lica na teritoriji opštine i da nema njihovog razumevanja ne bi bilo ni realizacije ovih projekata. Lokalna samouprava je ta koja se opredeljuje da li želi da učestvuje na konkursima. Zahvaljujući velikom razumevanju opštine Odžaci mi smo i učesnici i korisnici ovih sredstava – ističe opštinski poverenik za izbeglice Dušan Plećaš.

Categories: