Promocija zbirke pesama za decu Anđeli bez krila

U holu Osnovne škole Branko Radičević u Odžacima u subotu je održana promocija zbirke pesama za decu pod nazivom Anđeli bez krila, autora Radice Antić-Jovanović iz Beograda, osnivača udruženja Dobra vila i velikog humaniste. Poezija je deo njenog humanog rada, koja nevino i čisto izlazi iz njenog bića i utiskuje se u dušu čitaoca. Ovo je druga po redu knjiga koju je pesnikinja posvetila deci oboleloj od distrofije.

Promocija je održana na inicijativu Ruže Vidanović iz Odžaka, a ovaj kulturni događaj sa humanom porukom, otvorila je direktorica Osnovne škole Branko Radičević Nevenka Galović-Karanović. U programu je učestvovao hor obe odžačke osnovne škole, KUD Odžaci, korisnici Dnevnog boravka Zlatna barka i polaznici Predškolske ustanove Poletarac koji su se predstavili stihovima i ritmičkim igrama.

Ono što knjigu Anđeli bez krila čini posebnom je niz pesama koje su pisane iz ugla deteta obolelog iz distrofije. To je životna priča pesnikinje Radice Antić-Jovanović koja je odrasla u porodici gde je, kako kaže, bilo više bolesnih nego zdravih. Kada je otišla u penziju odlučila je da se posveti pisanju, a svojim stihovima je iskazala osećanja i želju da pruži ljubav i podršku bolesnoj deci. Njene vesele rime slikaju život svakog deteta i upućuju poruku da svako dete na planeti ima iste potrebe i zajedničku želju za srećom. U ovoj zbirci pesama pružila je šansu mladim autorima Aleksandri Bajić i Luki Lučiću da svoje emocije pretoče u stihove, sa ciljem da motiviše decu obolelu od distrofije da se bave pisanjem.

– U publici sam videla decu iz predškolske ustanove, videla sam osnovce i decu sa posebnim potrebama. To je ono što me oduševljava. Kada smo svi zajedno, kada smo svi jednaki i kada ne postoje razlike među nama – utisci su Radice Antić-Jovanović nakon završenog druženja sa Odžačanima.

Knjigu pesama za decu Anđeli bez krila posetioci su mogli su da kupe po ceni od 500 dinara, a sav prihod namenjen je u humanitarne svrhe i biće usmeren za pomoć bolesnoj deci. Kako je istakla autorka nije samo cilj prodati knjigu. Ova knjiga ujedno i obavezuje ljude na različite akcije vezane za osobe sa invaliditetom.

Categories: