Ratari intenziviraju žetvu suncokreta

Žetva suncokreta na području Poljoprivredne stručne službe Sombor do sada je obavljena na oko 30 odsto od zasejanih osam i po hiljada hektara, rekao je za Radio Odžake savetodavac u toj službi Zoran Boca. On je dodao da su prve procene prinosa koje su urađene pre mesec dana bile mnogo optimističnije nego što je stvarna situacija u ovom momentu.

Zbog visokih temperatura i velikog deficita vlage žetva suncokreta je ove godine počela nešto ranije. Pretpostavka je da će ona biti završena u toku naredne dve nedelje, s obzirom na visoke temperature koje su najavljene do kraja ove sedmice, usled čega će doći do prinudnog otpuštanja vode i uranjenog zrenja biljaka.

– Žetva je najpre počela na gornjem terenu somborske opštine, koji se nalazi na Telečkoj visoravni. Nažalost, iako se suncokret vrlo dobro držao kada je suša u pitanju, zbog toga što nije bilo kiše u avgustu nije došlo do dobrog nalivanja zrna, tako da su prinosi u ovoj prvoj fazi žetve od 1,5 do 1,7 tona po hektaru – kaže Boca.

“Agroservis” piše da se žetva suncokreta u Vojvodini polako zahuktava, a potpun zamah se očekuje iduće nedelje. S obzirom da nije najavljivana kiša, poljoprivrednici pomalo i oklevaju sa žetvom čekajući veću cenu od početne, koja se kreće od 47 do 52 dinara po kilogramu. Njih će svakako obradovati vest da je na samom početku ovogodišnje žetve počela prodaja zrna suncokreta i na Produktnoj berzi u Novom Sadu i to po ceni od 50 dinara po kilogramu (bez PDV-a).

Ako se uzme u obzir da je prosečan prinos suncokreta u regionu Sombora u poslednjih pet godina bio od 2,3 pa do 2,6 tona po hektaru, umanjenje prinosa je u ovom momentu 35-40 odsto. Ipak, u PSS Sombor kažu da su prinosi dobijeni u prvom roku žetve po pravilu niži i da se nešto veći prinosi mogu očekivati na nižim terenima i na parcelama koje će biti zrele za žetvu za desetak dana.

Po rečima Zorana Boce, ne mogu se dati optimistične procene ni kada je soja u pitanju, kod koje se takođe očekuje značajno umanjenje prinosa zbog dugotrajne suše. Ta kultura je na području opština Sombor, Apatin i Odžaci, koje pokriva PSS Sombor zasejana na 18.000 hektara, na kojima žetva još nije počela.

– Zbog velikih vrućina u junu cvetanje soje je ranije završeno i mali je broj mahuna po biljkama, tako da se može očekivati priličan podbačaj u prinosu već sa te strane. Sušni period koji je usledio nakon toga, uticao je na to da soja slabo naliva zrno, tako da ne možemo biti optimisti ni kada je ta kultura u pitanju – ističe savetodavac PSS Sombor.

Categories: