Čupanje i košenje najbolji načini suzbijanja ambrozije

Uoči sezone cvetanja ambrozije, koja obično počinje krajem jula i traje do kraja septembra, u kom periodu polen ove biljke i pričinjava najveće probleme ljudima, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Sombor Gordana Forgić podseća da su čupanje i košenje najefikasniji i najjeftiniji načini za suzbijanje ambrozije u naseljenim mestima. Forgićeva ističe da hemijsko tretiranje ambrozije u naseljima nije prihvatljivo iz ekoloških razloga i potencijalno štetnog delovanja na ljude i životnu sredinu. Prema njenim rečima, pesticidne mere suzbijanja ambrozije (primenom herbicida) mogu se primenjivati na nepristupačnim mestima, pored uvratina na njivama i na većim otvorenim površinama.

– Ukoliko se ambrozija suzbija primenom herbicida, preporuka je da se sačekaju padavine, jer ako imamo suvo vreme duži vremenski period, kao što je sada slučaj, tada je i kretanje sokova u biljkama usporeno a samim tim i usvajanje herbicida – kaže Gordana Forgić.

Ako se ambrozija uništava košenjem, onda bi trebalo voditi računa da to ne bude iznad 5 centimetara, jer će se u suprotnom ambrozija ponovo granati i doneće seme, pa ova mera neće imati efekta, dodaje savetodavac PSS Sombor.

Categories: