Uspešna sezona za KUD Marko Orešković

Gračani na gostovanju u Boboti nadomak Vukovara
U prvoj polovini godine Kulturno-umetničko društvo Marko Orešković iz Bačkog Gračaca uspešno je realizovalo sve aktivnosti predviđene planom i programom rada za 2012. godinu. Nedavno su imali veoma zapažen nastup na 31. Vidovdanskom saboru u mestu Bobota u Republici Hrvatskoj gde je gostovala starija grupa sa prikazom ličkih običaja, a prošlog vikenda mlađi sastav je učestvovao u Beogradu na Dečijem festivalu Srbije koji je okupio devet kulturno-umetničkih društava iz Kraljeva, Kragujevca, Beograda, Bečeja i drugih velikih gradova.

Izvođenjem običaja Bježi zmija plazara i solističkim nastupom Teodore Tojagić na samici, Gračani su i ovoga puta pobrali sve simpatije publike i bili zadovoljni nastupom, obilaskom grada i druženjem, kaže Mirjana Mandić, umetnički rukovodilac KUD-a Marko Orešković.

Iako su planirali da naprave mali letnji odmor, za folkloraše Kulturno-umetničkog društva Marko Orešković nema predaha. Već sledeće nedelje, 12. jula učestvuju na Petrovdanskim svečanostima u Bačkom Brestovcu, nakon toga počinju intenzivne pripreme za seosku slavu – Ilindan, a zatim za Pokrajinsku smotru folklora u Vrbasu koja će se održati u septembru.

– Sav naš rad od početka godine, pun gostovanja, priznanja i nagrada, pokazao se kao i ranije vrlo uspešnim. Nadamo se da ćemo naredne zadatke uspeti isto tako kvalitetno ostvariti uz pomoć šire društvene zajednice i dobre volje svih članova – zaključuje koreograf Mirjana Mandić

Categories: