Bogojevčani podižu spomenik svom istaknutom sugrađaninu

U Bogojevu je juče postavljen kamen temeljac za spomenik koji će biti podignut u čast Jožefa Tamaško, poznatog pčelara i osnivača folklornog festivala “Đenđešbokreta”. Kamen temeljac su na svečanosti organizovanoj u okviru “Kirbajskih dana 2012”, a povodom 115. godišnjice rođenja ovog istaknutog Bogojevčanina, položili predstavnici Mesne zajednice, KUD “Aranj Janoš”, pčelarskog i vatrogasnog društva, kao i gosti – pčelari iz Mađarske.

Spomenik u obliku košnice biće postavljen u dvorištu Doma kulture
Jožef Tamaško je rođeni Bogojevčanin koji je najpoznatiji po vrsti košnice koju je napravio, a koju su pčelari prozvali košnica Tamaško. U pčelarskom društvo iz Bogojeva, koje nosi ime “Tamaško Jožef”, ističu da je ova košnica i danas u upotrebi. Ne samo da je koriste svi članovi tog udruženja, već i veliki broj pčelara širom Evrope. Tamaško je objavio i kalendar pčelarenja, a drugu knjigu posvećenu pčelarstvu nije uspeo za života da završi. Pčelari iz Bogojeva su sačuvali pisanu građu za tu knjigu i planiraju da je završe i objave u čast svog istaknutog sugrađanina.

Tamaško je upamćen i kao osnivač festivala “Đenđešbokreta” koji je na njegovu inicijativu prvi put održan daleke 1936. godine na fudbalskom igralištu u Bogojevu. Danas je to jedan od najznačajnijih folklornih festivala vojvođanskih Mađara.

– Festival je organizovan nekoliko puta do 1972. godine, a od tada se redovno održava i svake godine domaćin je drugo mesto. Ideju za ovaj festival Tamaško je pronašao u sličnim manifestacijama koje su u to vreme organizovane u Mađarskoj – kaže Jožef Klenanc, sekretar KUD “Aranj Janoš”, koji navodi da se 1936. godina smatra i godinom osnivanja tog kulturno-umetničkog društva.

Početkom juna naredne godine Bogojevo će biti domaćin jubilarnog 50. “Đenđešbokreta”, a za tada je planirano i svečano otkrivanje spomenika Jožefu Tamašku koji će biti napravljen u obliku košnice i postavljen u dvorištu Doma kulture. Inače, organizacioni odbor festivala “Đenđešbokreta” je ustanovio i priznanje “Tamaško Jožef” koje će biti dodeljivano od naredne godine najuspešnijim učesnicima ove manifestacije.

Peti Festival folklora ispod starog duda

U okviru proslave seoskog kirbaja u Bogojevu juče je održan i 5. Festival folklora ispod starog duda. Manifestacija je i ove godine imala međunarodni karakter, jer su pored tri grupe domaćeg KUD “Aranj Janoš” nastupili i gosti iz Hrastina u Hrvatskoj i Kunsentmikloša u Mađarskoj. Festival je počeo svečanim defileom svih učesnika u programu, a jedan broj njih se fijakerima provozao ulicama Bogojeva. Program je održan u sali Doma kulture.

Pčelari iz Bogojeva su u holu osnovne škole priredili izložbu posvećenu Jožefu Tamašku, u okviru koje je predstavljen i istorijat bogojevačkog udruženja pčelara koje je prošle godine obeležilo tri decenije postojanja. U istom prostoru priređena je i izložba Ilone Molnar, slikarke iz Bogojeva.

Categories: