Srdačan susret Vranjanaca u Karavukovu

Udruženje žena Koštana iz Karavukova u subotu je bilo domaćin Zavičajnom udruženju Vranjanaca iz Beograda koje je odnedavno aktiviralo svoj rad zahvaljujući grupi mladih entuzijasta željnih da sačuvaju i promovišu istoriju i kulturu svog zavičaja. Gosti su tom prilikom obišli selo, osnovnu školu, etno muzej i zemljoradničku zadrugu u Karavukovu i upoznali se sa svim vrednostima vranjanske tradicije koja se u ovom delu bačke ravnice godinama neguje.

Potom je u prijatnom ambijentu restorana Keki organizovan ručak gde su žene iz Koštane pripremile specijalitete nacionalne kuhinje, poznati švedski sto na vranjanski način po kojem su prepoznatljive na mnogim manifestacijama širom Vojvodine. Na zajedničko druženje su pozvale i predstavnike institucija, mesnih ribolovačkih i sportskih udruženja, medara, penzionera, karavukovačkog kulturno-umetničkog društva i likovne grupe Atelje 025, čiji su predsednik Saša Anđelković i njegov zamenik Marko Manić u znak sećanja na ovaj događaj gostima iz Beograda poklonili dve umetničke slike.

Danijela Jovanović (desno) i članica Koštane Gordana Tasković
Inicijator ovog srdačnog susreta zemljaka bila je sekretarica beogradskog udruženja Danijela Jovanović čiji su roditelji poreklom iz Karavukova, objašnjava predsednica Koštane Ljubica Jovanović i dodaje da se nada da će nakon ovog prvog sastanka saradnja da se nastavi i poprimi širi karakter.

– Bez obzira na to što ja nisam rođena ni u Karavukovu, ni u Vranju, prosto osećam to vranjansko poreklo i drago mi je što sam ovde. Imamo fenomenalan doček i možemo da se poslužimo vranjanskim jelima i da probamo specijalitete. Ljudi ovde održavaju tradiciju kao što je dole u Vranju. Brzo su se organizovali i pokazali nam gostoprimstvo. Verujem da ćemo u budućnosti moći da se družimo i kroz Vranjanske večeri koje organizujemo u Beogradu, a isto tako i da pokrenemo neke manifestacije ovde u Karavukovu koje su nekada bile aktuelne i koje su iz raznih razloga prestale da se organizuju – zadovoljno ističe tridesetšestogodišnja Danijela Jovanović, inače direktor Američkog univerziteta u Beogradu.

Predsednica Koštane Lj. Jovanović i predsednik Vranjanaca G. Dimitrijević
Ovo je jedna u nizu aktivnosti na okupljanju i povezivanju Vranjanaca koje su pokrenule mlade snage Zavičajnog udruženja iz Beograda sa ciljem negovanja bogate tradicije vranjskog kraja i razvijanja privrednih i kulturnih veza sa zavičajem.

– Uspeli smo da napravimo prvi kontakt sa Koštanom i da otvorimo novu sferu druženja. Utisci su odlični. Razgledali smo Karavukovo, obišli školu i etno kutak. Sve impresije za očuvanje naše kulture, naše nacionalne kuhinje i tradicije koje treba podržati, pozdraviti i unaprediti. Nastavićemo da jednostavno okupljamo sve naše ljude gde god da se nalaze, da sarađujemo i pomažemo koliko god možemo jedni drugima – kaže predsednik Zavičajnog udruženja Vranjanaca Goran Dimitrijević.

Categories: