Pejčić: Viši nivo saradnje privrednika i lokalne samouprave

Predsednik SO Odžaci Miloš Pejčić
Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u opštini Odžaci od 2012. do 2022. godine jedan je od najznačajnijih strateških dokumenata koji je donela lokalna samouprava. Predsednik Skupštine opštine Odžaci Miloš Pejčić je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta na kojoj su odbornici jednoglasno usvojili ovu Strategiju, rekao da je izrada tog dokumenta trajala više od godinu dana, u čemu je lokalna samouprava imala tehničku podršku nemačke organizacije GIZ.

Pejčić je istakao da je u izradu Strategije bilo uključeno i preko stotinu privrednika i preduzetnika, a da je veliku ulogu u svemu tome imao i Privredni savet na čelu sa Miletom Mandićem i Opštinsko udruženje preduzetnika na čelu sa Goranom Nikolićem. I u tome se, kaže on, videlo da je saradnja opštine sa lokalnim privrednicima podignuta na jedan viši nivo.

– Želim da pohvalim sve one preduzetnike i privrednike koji su se uključili u izradu Strategije. Oni jesu imali bojazan da će to biti jedan od dokumenata koji će nakon usvajanja, prvo u Opštinskom veću a zatim i u SO Odžaci, ostati samo mrtvo slovo na papiru. Međutim, moram da kažem da smo se mi samim potpisivanjem ugovora sa GIZ-om obavezali da većinu onog što stoji u Strategiji realizujemo – kazao je Pejčić.

Akcionim planom, koji predstavlja sastavni deo ove Strategije, predviđeno je da opština u naredne četiri godine obezbedi skoro 700.000 evra za finansiranje tridesetak različitih projekata i programa usmerenih ka privrednom razvoju, dok bi 1,3 miliona evra za ove namene trebalo da bude obezbeđeno od drugih nivoa vlasti. Zato je, kaže predsednik SO Odžaci, potrebno još više osnažiti rad Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

– Jako je važno da menadžment opštine odmah po usvajanju Strategije krajnje ozbiljno pristupi realizaciji ovih akcionih planova, pre svega kako bi osnažili postojeće privrednike, ali i ubedili neke nove koji žele da započnu sopstveni biznis – rekao je na kraju Miloš Pejčić.

Izrada Strategije razvoja MSPP u opštini Odžaci finansirana je preko programa Evropske unije MSP IPA 2007.

Categories: