Nastavljeni razgovori sa investitorima iz Slovačke

Da su investitori iz Slovačke ozbiljno zainteresovani da solarni park grade u opštini Odžaci potvrđuje i njihova druga poseta Odžacima u roku od desetak dana, čime su nastavljeni preliminarni razgovori sa čelnicima lokalne samouprave na tu temu. U opštini kažu da su spremni da investitorima ustupe parcelu od oko stotinu hektara na potezu između Karavukova i Bogojeva za koju su Slovaci pokazali interesovanje, o čemu svedoči i pismo o namerama koje su ovih dana uputili na adresu lokalne samouprave.

Ajhner, Meleg i Šklibova sa čelnicima opštine o izgradnji solarnog parka
Zoran Meleg, koji je posredovao u dovođenju slovačkih investitora u odžačku opštinu, kaže da je podrška za ovu investiciju dobijena i u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku i u Vladi Srbije. Meleg, čija će firma „MKM Beits“ u Ratkovu graditi fabriku riblje hrane, smatra da bi izgradnja solarnog parka u opštini Odžaci mogla privući i druge investitore u oblasti zelene energije.

– Ostalo je da se ispitaju mogućnosti prenosne mreže da primi električnu energiju koju će proizvoditi ova solarna elektrana, koja bi sa planiranom snagom od 50 megavata bila jedna od većih u Srbiji. Od lokalne samouprave očekujemo da izađe sa svojim uslovima zakupa zemljišta, kao i da ispita mogućnosti za priključenje na dalekovod i za izgradnju trafostanice. Obaveza investitora će biti da do tada napravi plan projekta, gde će precizirati koliko ljudi će zaposliti i kolika će to investicija biti – kaže Meleg.

Juraj Ajhner, jedan od partnera u kompaniji „Enerdži for fjučr“ (drugi partner je Adriana Šklibova), koja je bila nosilac ovakvih projekata svuda gde su ovi investitori gradili solarne parkove, rekao je u izjavi za Radio Odžake da su se za opštinu Odžaci odlučili zbog predusretljivosti lokalne samouprave. On je istakao da su zainteresovani za ulaganje u Srbiju zbog velike perspektive koju naša zemlja ima u oblasti zelene energije i dodao da investitori očekuju donošenje određenih propisa koji bi trebalo da unaprede uslove ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Pre svega se tu misli na izvoz struje, jer bi sva proizvedena energija iz solarne elektrane koju bi ta kompanija gradila između Karavukova i Bogojeva bila namenjena izvozu.

– Nadam se da će naši domaćini imati razumevanja kad kažem da ćemo ipak malo sačekati formiranje nove Vlade (Srbije) i na neke nove zakone koji treba da se usvoje, jer se radi o jednoj velikoj investiciji, no to su tehničke stvari, važno nam je da postoji želja i dobra volja za saradnju – rekao je između ostalog Ajhner.

Investitori iz Slovačke očekuju da će izgradnju solarnog parka u opštini Odžaci podržati i SIEPA.

Kompanija „Enerdži for fjučr“, koja se bavi investicionim projektima u oblasti zelene i alternativne energije, solarne parkove ima u Slovačkoj, Češkoj i Indiji. U opštini Odžaci je izgradnja solarnog parka od 50 megavata planirana u nekoliko faza. Predstavnici te kompanije kažu da je još rano govoriti o tome kolika bi bila vrednost ove investicije. Ponavljaju, međutim, ono što je rečeno i prilikom njihove prve posete Odžacima – da se procenjuje da bi tokom izgradnje solarnog parka bilo angažovano oko 500 radnika, a do 20 odsto tog broja bi ostao da radi i nakon završetka parka.

Categories: