Druga šansa za one koji nisu završili osnovnu školu

Od jeseni će u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Odžacima početi realizacija projekta „Druga šansa – razvoj sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih“. Ova osnovna škola je jedna od četrdesetak škola u Srbiji koje su izabrane za učešće u ovom projektu od školske 2012/2013. godine i jedna od dve škole u Zapadno-bačkom okrugu. Projekat realizuju Ministarstvo prosvete i Evropska unija koja je za razvoj sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u Srbiji izdvojila četiri miliona evra bespovratnih sredstava.

“Druga šansa” je namenjena svima onima koji su stariji od 15 godina, a koji nisu u zakonskom roku završili osnovnu školu. Procenjuje se da je broj takvih u opštini Odžaci oko 500. Oni će moći da besplatno i po ubrzanom programu steknu diplomu osnovne škole i ujedno prođu proces stručnog obučavanja za određeno zanimanje.

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih je podeljeno u tri jednogodišnja ciklusa. Za prvih godinu dana polaznici završavaju od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i to je ono osnovno opismenjavanje. U drugom ciklusu za godinu dana završavaju peti i šesti, a u trećem sedmi i osmi razred.

Nevenka Galović Karanović
– Polaznici na kraju osmog razreda dobijaju dve diplome. Prva diploma je o završenom osmogodišnjem školovanju, a druga diploma je o osposobljenosti za rad u određenim zanatima koje polaznici sami izaberu – kaže Nevenka Galović Karanović, direktorka OŠ „Branko Radičević“ u Odžacima, koja dodaje da je maksimalan broj polaznika po jednom odeljenju koji može biti upisan po ovom programu – 25.

Nastava bi u okviru projekta „Druga šansa“ trebalo da počne 1. oktobra, a polaznici iz odžačke opštine se mogu prijavljivati za drugi i treći ciklus, odnosno mogu se prijavljivati oni koji su napustili osnovnu školu nakon četvrtog razreda ili kasnije. Njima će, kaže Nevenka Galović Karanović, biti plaćeni putni troškovi za vreme trajanja nastave, a dobiće i sav materijal potreban za učenje.

Polaznici se za projekat “Druga šansa” mogu prijaviti OŠ “Branko Radičević” u Odžacima, putem telefona 5742-361. Svi zainteresovani mogu i lično doći do škole, gde će dobiti sve informacije u vezi nastave. Informacije se mogu dobiti i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Odžacima i Centru za socijalni rad Odžaci.

Stručna obuka će biti organizovana u saradnji sa srednjim školama iz Odžaka i Apatina i polaznicima će biti ponuđeno da se opredele za neki od zanata koji postoje u tim školama. Radi se o Tehničkoj školi Odžaci koja ima smerove u oblastima mašinstva i obrade metala i ugostiteljstva i Srednjoj građevinskoj i drvnoprerađivačkoj školi iz Apatina koja će organizovati obuku onih polaznika koji se opredele za ta područja rada.

– Po dobijanju diplome nakon osmog razreda i završene obuke, polaznici dobijaju šansu da kod nekog poslodavca budu zaposleni na period od tri do šest meseci, a njihov rad će takođe finansirati međunarodna zajednica. To znači da će ih poslodavci vrlo rado uzimati, jer prema njima neće imati nikakvih finansijskih obaveza – ističe direktorka OŠ „Branko Radičević“.

Pomenute srednje škole zajedno sa Centrom za socijalni rad, Nacionalnom službom za zapošljavanje, lokalnom samoupravom, Kancelarijom za mlade i nevladinim organizacijama, čine lokalni partnerski tim koji OŠ „Branko Radičević“, kao nosiocu projekta, pruža podršku u realizaciji nastave sa odraslima. U odžačkoj školi je za realizaciju projekta funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih formiran i školski tim u koji su uključeni nastavnici koji će držati nastavu i andragoški asistent Milica Gaković.

U prvi ciklus projekta „Druga šansa“ koji će biti završen do jeseni, uključena je 31 škola u Srbiji. Ogledna faza ovog projekta trajaće do septembra 2013. godine, nakon čega je planirano da funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih postane deo redovnog obrazovanja.

[soundcloud id=’47744362′]

Categories: