Konferencija klubova Srpske lige Vojvodina u Odžacima

Konferencija klubova Srpske lige „Vojvodina“, koja je održana posle sedam kola prolećnog dela, protekla je u znaku teške rasprave između predsednika FK “Veternik Viskol” Dragoslava Vukovića i predstavnika takmičarskih organa. U pitanju je ozbiljan sukob koji se neće moći rešiti ukoliko se ne budu smirile strasti i pokazalo više volje i mudrosti za rešavanjem ovakvih problema.

Predsednik Veterničana Dragoslav Vuković
Finansijer i čelnik Veterničana Dragoslav Vuković je kritički intoniranim rečima iznosio razloge zašto je odlučio da njegova ekipa ne odigra meč u Lazarevu i možda odustane od daljeg takmičenja.

– Ne bi bilo dobro da se i posle ove sednice raziđemo sa uverenjem da je sve u našoj ligi dobro i bajno, dok se na terenu i van njega dešava nešto sasvim drugo. Treba jednom konačno izneti sav prljav veš i suočiti se sa istinom. Mi imamo ozbiljne primedbe na sudijsku organizaciju i FS Vojvodine koji ih štiti. Veternik je na svakoj drugoj utakmici bio oštećen, mi smo se često žalili i tražili izuzeće nekolicine sudija. Slali smo često dopise, a nismo bili udostojeni bilo kakvog odgovora. Gospodo vi ste tu zbog nas a ne mi zbog vas, jer vi primate platu, dok smo svi mi u klubovima amateri i dajemo svoja sredstva da bi obezbedili deci uslove da se bave sportom. Tražili smo samo da nam ne šaljete sudije u koje nismo imali poverenje. Niste hteli da nam izađete u susret i pošaljete sudije u koje imamo poverenje, a drugim ste to činili. Ne znam zašto toliko štitite te sudije. Predsednik države se promeni, a vi nećete da promenite jednog sudiju. Mi vam više ne verujemo, jer smatramo da učestvujete u nameštanju rezultata. Javna je tajna da sudije za sto ili dvesta evra sude za onoga koji im to da. Mi smo sportski entuzijasti, a vi ste profiteri kojima tu više nije mesto. Mi nećemo igrati ni sledeće kolo, izbacite nas iz lige. Neka uđe u fudbalske anale da je jedan fudbalski savez ugušio jedan svoj klub koji u svojim redovima ima 250 igrača – bio je krajnje otvoren i direktan Vuković.

Sve ove optužbe nisu mogle da prođu bez odgovora. Prozvani komesar za suđenje Stanko Matić je rekao da su u dosadašnja 22 kola domaćini pobedili 96 puta, gosti u 38, dok su remijem završena 42 susreta. Opomenuto je 896 igrača, od čega 450 puta domaćini a gosti 446, što govori o izjednačenom kriterijumu.

Dodeljena su 64 crvena kartona, koje su podjednako dobili domaćini i gosti. Dosuđena su ukupno 43 kaznena udarca, od kojih 33 za klubove koji su bili domaćini. Zvaničnih pritužbi nije bilo mnogo, dok je nezvaničnih bilo više – istakao je Matić i potom dodao:

– Nikada nijednim svojim potezom nisam namerno oštetio “Veternik” bilo kada i to mogu da potvrdim. Da li sam ja grešio na štetu ovog kluba, moguće je, ali namerno nikada. Nijedno zvanično lice nije dobilo bilo kakve instrukcije da se ošteti ova ekipa. To odgovorno tvrdim. U prolećnom delu, kad je suđenje u pitanju, samo ste imali primedbe na meč protiv Cementa i potom Radničkog, dok su na svim ostalim utakmicama vaši predstavnici u protokol unosili konstatacije da ste bili zadovoljni suđenjem. Što se tiče sudije Pandurova, on spada u trojicu najperspektivnijih sudija na listi, s čim ne morate da se složite. Na utakmicu protiv Radničkog bila je poslata zvanična kontrola koja je pozitivno ocenila suđenje. Što se tiče nas koji vodimo ovo takmičenje to je čist amaterski rad. Što se tiče izuzeća sudija, postoji pravilnik po kome se to može učiniti samo na početku sezone i ja taj pravilnik svesno kršim da bi udovoljio klubovima kad je to u pitanju. Ali ste tražili nemoguće, da vam sude sudije koje nisu na listi, tj. iz Srbije. To odlučuje sudijska komisija FS Srbije, a ne mi jer mi nemamo te nadležnosti – odgovorio je Matić na glavne optužbe Vukovića.

Konferencija održana u restoranu Bonel u Odžacima
Na ovoj konferenciji je učestvovao i Dušan Tomić, generalni sekretar FS Vojvodine.

– Ja moram da vam kažem da jedan deo poslova vodi FS Vojvodine. Do danas niko nije stavio primedbe na rad tehničke službe, za koju ja garantujem da do sad nije imala nijedan propust. Mi smo na usluzi klubovima svaki dan 24 sata. Ne možeš ti da kažeš da ne valja nijedan sudija, nijedan delegat, ne valja savez, to su nekonkretne optužbe za koje treba imati argumente – replicirao je Tomić.

Konferenciji prisustvovali predstavnici devet klubova

Izveštaje su još podneli komesar za takmičenje Predrag Ratković i disciplinski sudija Nikola Kuduz. U dosadašnjem toku prolećnog dela, disciplinski postupak je vođen protiv 30 igrača, tri trenera i tri ovlašćena predstavnika kluba. Zabranom igranja na jednoj utakmici kažnjeno je 19 igrača, a sa dve utakmice kažnjeno je ukupno devet igrača. Igrač “Veternik Viskola” Bojan Katić je zbog fizičkog napada na sudiju kažnjen zabranom igranja u trajanju od šest meseci. Svi izveštaji komesara usvojeni su većinom glasova.

Na Konferenciji klubova Srpske fudbalske lige “Vojvodina” u Odžacima je od 16 klubova prisustvovalo samo devet, i to: Veternik, Palić, Radnički Nova Pazova, Bačka Topola, ČSK Pivara, Mladost, Zadrugar, Senta i domaćin Tekstilac. Naredni skup će se održati po završetku sezone, a domaćin će biti određen naknadno.

Categories: