Lopovi onesposobili protivgradnu odbranu

Zbog krađe lansera raketa polovina od devet protivgradnih stanica na teritoriji odžačke opštine je van funkcije, a do početka nove sezone odbrane od grada ostalo je nešto manje od mesec dana. U prošloj godini su tako ukradeni lanseri na četiri stanice, a na dve stanice su ponovljeni slučajevi krađe.

Na području Radarskog centra Bajša, koji sistemom odbrane od grada pokriva teritoriju 16 opština, što je polovina teritorije Vojvodine, u prošloj godini je učestalost krađa lansera bila veća u odnosu na ostale krajeve Srbije, kaže novi rukovodilac tog centra Dragan Jovanović koji dodaje da se lanseri prodaju otkupljivačima starog gvožđa i drugog metalnog otpada.

Rukovodilac Radarskog centra Bajša Dragan Jovanović
– Na celoj teritoriji Radarskog centra Bajša prošle godine nam je 35 lansera ukradeno, što je veliki problem, na drugim radarskim centrima te krađe nisu toliko učestale, i po tome je ovo specifična teritorija. Jedan lanser može se prodati za 1.000-2.000 dinara, dok nov košta između 100.000 i 150.000 dinara. Međutim, ti lanseri se specijalno prave i naručuju se u serijama od sto komada. Nadam se i imamo obećanje da ćemo ove lansere koji nam sad fale nadomestiti preraspodelom iz drugih radarskih centara, koji ih imaju u rezervi – navodi Jovanović.

Nova sezona odbrane od grada počinje 15. aprila i trajaće šest meseci, a na devet protivgradnih stanica u odžačkoj opštini biće angažovano 18 strelaca i njihovih pomoćnika. Takav sistem formiran je 2000. godine od kada protivgradnu odbranu koordinira Radarski centar Bajša. Za strelce je juče u Odžacima organizovan seminar i lekarski pregled, nakon čega su potpisali ugovore o angažovanju u predstojećoj sezoni.

Naknada koju za 3.000 strelaca koliko ih ima u Srbiju obezbeđuje Republički hidrometeorološki zavod nije povećavana četiri godine i u predstojećoj sezoni će iznositi 4.000 dinara mesečno. Rukovodilac Radarskog centra Bajša kaže da se za ove namene određena sredstva izdvajaju i iz budžeta lokalnih samouprava.

Prošle godine strelci ispalili 36 raketa

U prošlogodišnjoj sezoni odbrane od grada protivgradne stanice u opštini Odžaci su dejstvovale u pet dana sa ukupno 36 raketa. Šteta koja je zabeležena na 20 hektara poljoprivrednih useva je prema podacima Radarskog centra Bajša bila zanemarljiva.

– Lokalne samouprave su svesne koliko strelci imaju odgovoran posao, i pomažu u skladu sa svojim mogućnostima. Slično je i ovde u Odžacima. U opštinskom budžetu su predviđena sredstva za ovu godinu i ona će biti isplaćena strelcima – ističe Jovanović.

On dodaje da je raspodela raketa za predstojeću sezonu po radarskim centrima počela, nakon čega će krenuti popunjavanje protivgradnih stanica. Svaka protivgradna stanica u opštini Odžaci, koja je granična opština i prva je na udaru kada gradonosni oblaci krenu iz susedne Hrvatske, biće opremljena sa 5-6 raketa i sa tom količinom će se, kaže Jovanović, započeti nova sezona.

Categories: