Učenici OŠ B. Radičević obeležili rusku Maslenicu

Nastavnica Elvira Fica sa učenicima koji su učestvovali u programu
Učenici Osnovne škole „Branko Radičević“ u Odžacima koji u redovnoj nastavi slušaju ruski jezik, organizovali su danas u holu svoje škole sada već tradicionalno Rusko veče. Veče posvećeno ruskog poeziji i prozi ove godine za temu je imalo praznik Maslenica, koji Rusi slave krajem februara i početkom marta i kojim se, kako kaže Elvira Fica, nastavnica ruskog jezika u OŠ „Branko Radičević“, ispraća zima i dočekuje proleće. Ona dodaje da je simbol Maslenice sunce i da ovaj praznik ne treba, iako prethodi Velikom postu, smatrati samo crkvenim već narodnim praznikom koji se u Rusiji proslavlja sedam dana.

– Simbol Maslenice su i palačinke koje Rusi peku svaki dan. U Rusiji je to praznik koji slave, ne samo škole, već ceo narod. Svaki dan se održavaju neke priredbe, igre, pevaju se pesme, oblače se narodni kostimi – kaže Elvira Fica.

U skladu sa ovom drevnom ruskom tradicijom koja je sačuvana iz vremena pre hrišćanstva, gosti koji su danas zajedno sa učenicima OŠ „Branko Radičević“ u Odžacima obeležili Maslenicu posluženi su palačinkama koje simbolišu sunce, ali i drugim poslasticama.

Categories: