Proslava dana škole u Laliću

Dan Osnovne škole “Nestor Žučni” u Laliću proslavljen je u znaku isticanja važnosti obrazovanja, drugarstva, zajedništva i tolerancije u školskom okruženju.

Na početku svečane priredbe obratila se direktorka Ankica Benka, koja se kao pravi domaćin, zahvalila najpre roditeljima, prvim i pravim saradnicima škole, a zatim i svim ostalim saradnicima i prijateljima koji godinama unazad prate i podržavaju rad OŠ “Nestor Žučni”.

Škola ima zadatak da opismeni i pripremi mališane za dalje školovanje i život, da postavi temelje životnih veština i pravih vrednosti, zalaže se za razvijanje učenika, njihovih talenata, znanja i sposobnosti. Toj ulozi predano su posvećeni učitelji i nastavnici lalićke osmoletke, sledeći put koji su gradile prethodne generacije.

– Zaposleni u našoj školi godinama sa istom posvećenošću i entuzijazmom uče svoje đake kako se uči, timski stvara, uče ih da samostalno i odgovorno rešavaju zadatke i prevazilaze prepreke. Podstiču kreativnost, uče ih o njihovim pravima, ali i obavezama uz stalno isticanje važnosti preispitivanja i kritičkog mišljenja. Pored sticanja osnovnih znanja, veština i navika, naš zadatak je da učenike naučimo da prihvataju i poštuju različitosti, da neguju istinske ljudske vrednosti – međusobno poštovanje, empatiju i solidarnost kako bi oni stvorili bolju i lepšu budućnost, a svoje okruženje boljim mestom za život – kazala je direktorka Benka.

Proslava je bila puna osmeha i radosti, a osnovci su svojom pojavom i talentom razveselili publiku i izmamili aplauze.

Kako bi izgledala školska svakodnevica kada bi deca i nastavnici zamenili uloge pokazali su učenici viših razreda koji su izvođenjem poučne dramske predstave sve prisutne dobro zabavili. Takođe su nastupili školski hor i recitatori, a koliko su osnovci iz Lalića talentovani za narodnu igru i posvećeni čuvanju tradicije pokazali su i ovom prilikom kroz folklorne tačke.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Sanja Đaković kaže da je priredba osmišljena tako da uključi što više dece u izvođenje programa.

– Dan škole je prilika da napravimo jednu retrospektivu, odnosno osvrt na dosadašnja postignuća i uspehe, ali istovremeno da u okviru ovako jednog svečanog dana pokažemo svoje umeće na polju recitovanja, glume, pevanja i igre. Ova priredba je rezultat rada svih nas, dakle truda svih učenika kao i nas zaposlenih koji imamo vrlo odgovoran posao, a to je rad na obrazovanju i vaspitanju naših učenika – rekla je Đaković.

Podrška starijim drugarima bili su poletarci iz vrtića u Laliću.

Na proslavi Dana škole ističu se postignuća učenika i nagrađuju deca koja su bila uspešna na takmičenjima, a škola im na taj način pokazuje da se predan rad i trud na sticanju znanja i veština vrednuje i ceni.

U Osnovnoj školi “Nestor Žučni” nastava se održava na srpskom i slovačkom jeziku. Različitost, tradicija i kultura oba naroda u toj obrazovnoj ustanovi se neguju i čuvaju kao najveće bogatstvo.

Categories: