Zbog njihovih krofni mnogi su se proteklog vikenda uputili u Deronje

Deronje je prepoznatljivo po domaćim krofnama, a žene iz udruženja “Zlatne niti” su se iskazale i na ovogodišnjoj “Tamburi u srcu Deronja” tako što su zamesile i ispekle hiljadu krofni. Malo je reći da su vrlo brzo planule.

Krofne su počele da se peku od ranog jutra u Etno kući u Deronjama
Na energiji i radosti življenja mnogi bi im pozavideli, a ova dobro uigrana ekipa, osim što pravi preukusne krofne, uspešno je i ove godine organizovala takmičarsku Krofnijadu u okviru pomenute manifestacije koja je treći put održana u njihovom selu.

– Što je najbitnije došle su naše drugarice koje nam svake godine spremaju krofne, a imamo i neke nove učesnice i to nas jako raduje. Svima njima se zahvaljujemo i sretne smo što su nam se žene odazvale i po ovakvoj vrućini – kaže Božana Mijin, predsednica Udruženja žena “Zlatne niti” Deronje.

Festivalsku atmosferu u Deronjama začinio je miris tradicionalne poslastice koju su spremale žene iz Tovariševa, Bačke Palanke, Lalića, Vajske i drugih mesta.

– Krofne su važan kolač u tradiciji svih naroda i narodnosti, tako da se možemo razumeti preko tih specijaliteta i razmeniti recepte, ali suština je da krofne vezuju sve nas ovde u Vojvodini. Jako je dobro što se organizuju ovakve manifestacije zbog druženja, potrebno je da ljudi više izlaze i stvaraju nova prijateljstva, a mislim da smo na dobrom putu da započnemo jedno lepo prijateljstvo sa našim domaćinima ovde u Deronjama – ističe Aleksandra Pakledinac iz Hrvatske kulturne udruge “Antun Sorgg” u Vajskoj.

Žene iz Kuhinje mog kraja nastavljaju druženje i nakon serijala
Ponovo su se okupile i žene iz popularne televizijske emisije “Kuhinja mog kraja”, koje su učestvovale u istom serijalu zajedno sa Deronjčankom Snežanom Jovanović. Kako ističu, obradovao ih je poziv da dođu na Krofnijadu i same pokažu svoje umeće u spremanju krofni.

– Kada smo bili ovde u Deronjama u septembru na snimanju te čuvene emisije “Kuhinja mog kraja”, žene iz Deronja su nas dočekale zaista onako širokog srca i pozvale na ovu manifestaciju. I mi smo obećale da ćemo doći. Nismo baš u punom broju, tu su one koje su najjače, ali smo došle da podržimo ovu manifestaciju. Mislim da ćemo dolaziti i narednih godina, jer ovde čuvaju i vole tradiciju, što je najvažnije u svemu, čuvati ono ko si, šta si i odakle si, a mislim da Deronje danas u najboljoj slici to pokazuje – kaže Mara Ćuić iz Putinaca.

Članica pobedničke ekipe otkriva recept

Žiri u kome su bile iskusne domaćice Novka, Mira i Miloranka, vrlo brzo se usaglasio da je najbolju krofnu napravilo Udruženje žena “Tovariševo” iz istoimenog mesta. Drugo mesto zauzele su članice Udruženja žena “Biser” iz Bačke Palanke, dok je treće mesto pripalo majstoricama iz Udruženja žena “Božur” u Tovariševu.

Žiri nagradio najbolje u spremanju krofni
Jedna od članica pobedničke ekipe Žaklina Aćimov kaže da su i druge žene spremile meke i mirisne krofne, ali da su njihove poslastice od testa imale najviše sreće.

– Jednostavno je. Koliko mleka – toliko vode, na svaki litar po dva jaja, zatim kvasac i brašno. Tajna je u mešenju, jer mora dugo da se mesi, a kad se ruka odmori od trnjenja i testo naraste, ponovo se mesi i odmara. Na kraju se razvuče, odvaja kalupima i prži u vrelom ulju. Spolja su meke, unutra šuplje. Pune su po ukusu, a najbolje sa domaćim pekmezom od kajsija – otkrila nam je recept Žaklina i dodala da su krofne najbolje posle njihovog tradicionalnog ovčijeg paprikaša, od kog bride nepca.

Categories: