Ratarima predstoji prihranjivanje pšenice

Zoran Boca, PSS Sombor
Posao koji predstoji ratarima jeste prihranjivanje ozimih žita. Savet stručnjaka proizvođačima je da sa ovom značajnom agrotehničkom merom ne žure i da prethodno urade analizu zemljišta, jer je to najpouzdaniji način da se odredi optimalna količina mineralnog đubriva.

– Ukoliko su poljoprivrednici zainteresovani da urade analizu N-min metodom mogu se javiti PSS Sombor, pre svega zbog tehnologije samog uzorkovanja, jer analiza zavisi od dobrog uzorka. Neka opšta preporuka ratarima je da se nekih 60 odsto planiranog azota da u prvoj prihrani, znači od početka februara, pa do 20. februara u zavisnosti od stanja datog useva. Druga prihrana bi išla 25-30 dana nakon toga. Zašto ovako smanjeno u početku. Zato što imamo situaciju da azot od jeseni nije ispran u dublje slojeve, nalazi se znači u zoni korena i biljke još mogu da ga koriste – kaže Zoran Boca, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor.

Boca je bio jedan od predavača na jednodnevnom seminaru koji su u okviru Zimske škole za poljoprivredne proizvođače u Odžacima organizovali Odeljenje za privredu i finansije Opštinske uprave i Akcionarsko društvo „RK“ iz Odžaka, u saradnji sa somborskom savetodavnom službom. Seminaru je prisustvovalo oko 40 poljoprivrednih proizvođača, među njima i Jaroslav Žjak iz Lalića, jedan od malobrojnih ratara koji je jesenas posejao pšenicu. I ovaj proizvođač se priprema za predstojeće prihranjivanje.

Jaroslav Žjak, Lalić
– Sejao sam pšenicu na 5 hektara. Nešto veštaka sam razbacao pred setvu, a đubrivo za predstojeće prihranjivanje imam pripremljeno kući. Čim uslovi dozvole, krenuću i sa tim poslom – kaže ovaj Lalićanin.

Po rečima Zorana Boce, nedostatak snežnih padavina predstavljaće problem samo ukoliko se i u narednom periodu produži ovaj ledeni talas, sa temperaturama od -10 do -15 stepeni, jer neće biti pokrivača koji će pšenicu zaštititi od mogućeg izmrzavanja. Ovaj stručnjak ističe da je sneg značajan i zato što predstavlja izvor vlage za zemljište.

Predavanja za poljoprivrednike održana u Karavukovu i Odžacima

Proizvodnja kukuruza i soje i preporuke sortimenta za 2012. godinu, plan zaštite ovih ratarskih kultura, ishrana krava i prezentacija Pionir hibrida bile su teme na seminaru za poljoprivredne proizvođače u Odžacima. Savetodavci PSS Sombor će u okviru svoje tradicionalne Zimske škole za poljoprivredne proizvođače, nakon Karavukova i Odžaka gde su predavanja organizovana tokom prethodne nedelje, održati predavanja poljoprivrednicima i u ostalim mestima opštine Odžaci.

Categories: