Bogatstvo kulturne baštine i tradicije počinje narodnom nošnjom

Nošnja je sastavni deo identiteta svakog naroda, u minulim vremenima mnogo više nego danas, kada se ona oblači tek u kakvim svečanim prilikama. Najlepše narodne nošnje prikazane su na 15. “Nošnja balu” u Laliću na kome Slovaci, ali i pripadnici drugih nacionalnih zajednica pokazuju kako čuvaju tradiciju i kulturno nasleđe.

Manifestaciju je svečano otvorio Pavel Surovi, potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka i pokrajinski poslanik, istakavši da “Nošnja bal” gradi jednu lepu priču o multikulturalnom identitetu Vojvodine, koji se ogleda i u bogatstvu narodnih nošnji.

Važno je, kaže on, da se narodna nošnja sačuva i približi mlađim generacijama.

– Manifestacija ispunjava nekoliko ciljeva. Prvi je da se prikaže narodna nošnja, koju danas možemo jako retko da vidimo na ulici i koja je prvi simbol slovačkog nacionalnog identiteta. Pokazali su da je čuvaju i kroz ovaj jedan prezentovali građanima, istovremeno oživljavajući tradiciju i kulturu Slovaka. Takođe, kroz ovu manifestaciju se povezuju bratski narodi srpski i slovački, i tu je to druženje možda i najvažnije u svemu – rekao je Pavel Surovi, koji je i strastveni kolekcionar i ljubitelj narodnih nošnji.

U defileu i programu publika je uživala u lepoti i šarenilu najbrojnije slovačke nošnje, neke su stare i stotinu godina, a za ovu priliku su izvađene iz ormana i škrinja. Mogla se videti i srpska nošnja iz Like, Bačke, Šumadije i Vranja. Matica slovačka iz Rijeke predstavila je narodne nošnje iz nekoliko krajeva Slovačke, dok su članovi grupe “Riječke palade” pevali i plesali u svojim svečanim toaletama.

– Svake godine damo neku temu “Nošnja balu”, tako da su ove godine to najstarije nošnje. Vidim da su se ljudi potrudili da to ispoštuju, pretresli su ormane i stvarno su našli jako lepe naše nošnje – kaže Mara Macko, predsednica Udruženja žena “Majčino srce” iz Lalića.

Kao dobar domaćin ovo udruženje je ugostilo učesnike iz slovačkih mesta u Bačkoj i Sremu: Bačkog Petrovca, Gložana, Kulpina, Pivnica, Selenče, Silbaša, Stare Pazove. Došli su i Ličani iz Bačkog Gračaca, Vranjanci iz Karavukova sa dve grupe, udruženja iz Deronja, Ratkova i Odžaka, kao i gosti iz Rijeke i Iloka u Republici Hrvatskoj.

Slovačka nošnja se nosila za radne, svečane, žalosne i radosne prilike, a strogo se poštovala različitost ako se pravila za mlade ili starije.

Za neveste se radila specijalna nošnja koja se isticala svojim bogatstvom materijala, veza, ukrasa. Posebno su lepa oglavlja, a ona u sebi nose neobičnu moć nastalu velikim trudom koji je morao biti uložen u njihovu izradu, kaže gošća iz Slovačke Ana Kulihova, koja je u Laliću priredila izložbu oglavlja.

– Možete da vidite venčiće koje su nosile slovačke žene pri udaji. Predstavljen je samo deo, jer je Slovačka bogata ovakvim predmetima. To su pokrivala za glavu koje su nosile isključivo devojke – neveste. Predstavljena je cela Slovačka, njen zapadni, središnji i istočni deo. Ovo je moj hobi kojim se bavim duži period i trudim se da što originalnije odradim reprodukciju tih venčića. Posao je mravlji, jer ima puno detalja i potrebna je velika preciznost u izradi – ispričala je Ana.

Raspevani i puni energije bili su gosti iz Rijeke koji su u Lalić doneli miris mora i pobrali aplauze za svoj živi nastup.

– Naša saradnja sa Lalićem, pre svega, ima za cilj druženje, ali i predstavljanje i očuvanje naše kulture. Važno je da čuvamo svoj identitet, jezik i tradiciju. Mi ne sarađujemo samo sa slovačkim društvima, već i drugima – kaže Miroslava Gržinić, predsednica Matice slovačke Rijeka.

Raspoloženje je dostiglo vrhunac kada su članovi tamburaškog orkestra “Zametski koren” iz Rijeke zasvirali i otpevali nekoliko primorskih, dalmatinskih i slovačkih pesama, u čemu su ih prisutni u sali radosno podržali svojim glasovima.

Categories: