Porodice dece stradale u saobraćaju traže oštrije kazne za bahate vozače i promenu sudske prakse

Na prvom javnom predstavljanju Fondacije “Luka Jovović” u Ratkovu, iznet je zahtev za usvajanje izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju i pooštravanje kaznenih mera za bahate i nesavesne vozače koji izazovu saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom.

Događaj je organizovan 30. aprila na prvu godišnjicu pogibije mladog Luke Jovovića koji je tragično izgubio život kao motociklista. Njegova sestra Dijana kaže da je cilj Fondacije pružanje podrške porodicama dece stradale u saobraćaju.

– Planiram da se borim u ime Fondacije i u ime moga brata za svu nevino stradalu decu u saobraćaju, da okupimo što više porodica stradale dece i pružimo im svaku vrstu podrške, i moralnu i materijalnu i da kod njih probudim svest da nisu sami i da imaju nekog na koga mogu u svakom momentu da se oslone. Zajedničkim snagama možemo da dopremo do nekog cilja i bitna nam je podrška svakog građanina – rekla je novinarima Dijana Jovović.

Prema njenim rečima, žrtve saobraćajnih nezgoda nisu samo oni koji su izgubili život, već i njihove porodice koje su od celokupnog društva i sistema ostavljene da se same bore sa bolom zbog nepravde i gubitka najmilijih.

Na skupu na kome su govorili i članovi drugih porodica kojima su deca stradala u saobraćaju, kao jedna od glavnih primedbi na postojeći Zakon izneta je kvalifikacija dela kada se desi saobraćajna nesreća i kada preminu deca, jer se obično takva dela kvalifikuju kao teška krivična dela protiv bezbednosti u saobraćaju.

Porodice zahtevaju i promenu sudske prakse prema kojoj se počiniocima dela ubistvo u saobraćaju izriču kazne koje su bliže propisanom minimumu, a ne maksimumu.

Iz Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju došla je Tatjana Dubajić iz Sombora, majka tragično stradalog Stefana Dubajića koji je sa drugom poginuo na motoru kada je na njih iz suprotnog smera naleteo automobil u preticanju. Ona kaže da su roditelji razočarani dugim trajanjem sudskih postupaka i blagim kaznama za ubice u saobraćaju, naročito dece.

– Naš zajednički cilj je izmena kaznene politike da se krivično delo ubistvo u saobraćaju pod uticajem psihoaktivnih supstanci i alkoholom u krvi tretiraju kao ubistvo sa umišljajem. Dobili smo bezuslovnu podršku za naše zahteve na svim sastancima na kojima su bili predstavnici državnih institucija i to nam daje nadu da ćemo zajedničkim angažovanjem postepeno uspeti da napravimo promene – kazala je Dubajić.

Naše sagovornice ističu da bi pooštrene kazne delovale preventivno kako nijedno dete više ne bi nastradalo u saobraćaju i dodaju da će nastaviti borbu za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

– Smatram da je jako bitno i da bude kažnjivo napuštanje mesta saobraćajne nezgode i neukazivanje prve pomoći, u slučaju mog brata je bilo toga. Želim da istaknem da je naš cilj veoma važan za sve, a ne samo za pojedinca, jer mi našu decu ne možemo da vratimo, ali možemo spasiti neko drugo dete tako što ćemo se boriti i probuditi svest građana. Moj brat je živeo veoma kratko, ali je ostavio takav trag kakav neko ne bi ni za dva života. Ostavio nam je obavezu da se borimo, kako za njega, tako i za svu nevino stradalu decu i dužnost da se sazna istina i pravda bude zadovoljena – zaključila je Dijana Jovović.

Okupljenima na skupu u Ratkovu obratili su se i predstavnici fondacija “Lazarica” i “Čepom do osmeha”.

– Dosta je nepravdi u zakonu i dosta je propusta, mi smo došli da podržimo borbu za istinu. Vidim da su se danas ovde okupile i porodice druge dece stradale u saobraćaju, došle su da podrže ovu priču i važno je da istraju do kraja, svakako mora da postoji neko u ovoj državi ko će čuti ono za šta se oni zalažu – rekao nam je Aleksandar Avramov iz Fondacije “Lazarica”.

Podršku porodici Luke Jovovića i porodicama druge dece stradale u saobraćaju uputio je i Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”.

Nacrt Zakona o bezbednosti u saobraćaju trebalo bi da bude donet do kraja godine i u njemu se najavljuju oštre kazne za bahatu i nasilničku vožnju, uključujući obavezu oduzimanja vozila.

Petnaestogodišnji Luka Jovović je 30. aprila prošle godine stradao kao motociklista, a porodica kaže da je dokazano da vozačica automobila koja ga je udarila nije poštovala pravo prvenstva prolaza. Luka je oboren sa svog motora, a zbog nepravovremeno ukazane prve pomoći, posle devet dana je podlegao povredama, uprkos svim naporima lekara. Sudski postupak je još uvek u toku.

Categories: