Folklorni ansambli nastupili na opštinskoj smotri u Ratkovu

Stvaralaštvo kulturno-umetničkih društava aktivnih na području opštine Odžaci predstavljeno je na opštinskoj smotri folklora dece i odraslih koju su u subotu, 22. aprila, organizovali Turistička organizacija opštine Odžaci i KUD “Ratko Pavlović Ćićko” iz Ratkova kao domaćin.

Narodna tradicija i kultura čuvaju se i neguju zahvaljujući folklornim sastavima, pevačkim grupama i instrumentalistima koji na smotri pokazuju svoje umeće u igri, pesmi i sviranju.

Bina Doma kulture u Ratkovu šarenila se od raskoši njihovih nošnji, a ono što je primetno da se za smotru prijavio manji broj učesnika u kategoriji igračkih sastava odraslih, što je u svom zapažanju konstatovala i selektorka Slobodanka Rac iz Bačke Topole.

– Opšti utisak je u prvom momentu jako dobar, zato što se vidi rad. Radi se sa mladim ljudima, masovnost je izuzetna, grupe su organizovane, vidi se da neko ipak vuče dobro konce, ali u onom pedagoškom i stručnom smislu biće dosta priče sa koreografima i rukovodiocima. Ima mnogo propusta, sigurna sam nenamernih, možda zbog nedovoljno saznanja ili nedovoljno mogućnosti da se pohađaju određeni seminari ili neki susreti gde bi se nešto malo više od ovoga što smo danas videli i naučilo. Ovo je ipak jedan domet koji smo morali davno prevazići. Ono što mi je danas najviše zasmetalo to je što sam na licu samo jednog dečaka videla osmeh, ostali su svi bili zabrinuti da li su bili dobri – izjavila je selektorka smotre, poručivši deci da je folklor lep i da treba da uživaju i smeju se dok igraju.

Nakon odgledane smotre, selektorka je na zonsko takmičenje u kategoriji folklora dece uputila KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca sa prikazom običaja “Razmakni se crni oblače”, zatim KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca – samičari Jovana Sedlan, Milica Uzelac, Anja Perić, Branislav Trivunović i Nevena Nenadić sa numerom “Kola iz Like” i numera “Prikaz igara iz Like”, kao i KUD “Bora Stanković” iz Karavukova sa numerom “Igre iz Gornje Pčinje”.

U kategoriji folklora odraslih na zonsku smotru plasirao se KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca – izvorna pevačka grupa sa numerom “Pesme iz Like” i običaj “Bježi zmija plazara”, odnosno KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca – muška pevačka grupa sa numerom “Pesme iz Like” i samičar Darko Lončar sa numerom “Kola iz Like”.

Zonska smotra folklornog stvaralaštva dece održaće se 13. maja u Kuli, dok će Apatin 21. maja biti domaćin zonske smotra folklora za odrasle.

Categories: