Tradicionalno savetovanje pčelara u Karavukovu

Savetovanje u Karavukovu posvećeno je unapređenju pčelarske prakse, a tradicionalno je održano povodom godišnje skupštine Pčelarskog društva “Matica”.

Poznato je da su pčelari veoma dobro organizovani, umreženi i kolegijalni, pa stoga ne čudi činjenica da veliki broj predstavnika pčelarskih udruženja svake godine prisustvuje ovim edukacijama i tom prilikom razmenjuje iskustva.

Pčelare uskoro očekuju izuzetno značajni radovi na pčelinjaku i pripreme za novu sezonu medobranja, za koju se nadaju da će biti uspešnija od prethodne.

– Protekla godina je bila bolja nego prethodne dve, bez obzira na sušu koju smo imali, dakle nije bilo idealno. Cene meda su uglavnom ostale iste, imamo sad manjih problema sa prodajom meda, malo to sad teže ide, ali u suštini može se oceniti da je protekla godina bila solidna i prosečna. Bagremova paša je posebno dobra bila u centralnoj Srbiji, kod nas je bagrem nešto slabije medio, ali su zato suncokret, uljana repica i lipova paša bili dobri. Kada je reč o našem udruženju, prošle godine smo dobili određena sredstva na opštinskom konkursu i kupili smo pčelarsku opremu koju svi zajedno koristimo. Radimo na tome da učlanimo neke mlađe pčelare u naše udruženje, a pokušavamo da odradimo i sve što se od nas očekuje u pogledu pošumljavanja i dobre pčelarske prakse – kaže Milovan Milenković, predsednik Pčelarskog društva “Matica” Karavukovo.

Predavač Savo Tadić, pčelar praktičar iz Stanišića, kaže da je mart veoma važan za razvoj pčelinjih društava, a ako se nešto propusti u ovom mesecu, teško je posle nadoknaditi u pogledu ostvarivanja visokih prinosa meda.

– Na pčelinjaku još traje zima, čekamo da pčele krenu sa prolećnim razvojem i spremamo ih polako za pašu. Čekamo da počne nešto da medi iz prirode. Pčela je na nekom višegodišnjem proseku i drži se svog prirodnog ritma, bez obzira na iznad prosečno toplo vreme. Veći je strah kod ovako blagih zima da lepo vreme ne izvuče cvetnice, pogotovo nama bagrem je jako bitan, da ne krenu pupoljci ranije sa cvetanjem, jer njega svaki mraz kasno martovski i aprilski jako lako ubije i onda smo mi pčelari u problemu – ističe Tadić.

Prisutni su ove godine imali priliku da slušaju njegovo predavanje o pčelarenju LR košnicom na velikom pčelinjaku.

Na stručnom savetovanju u Karavukovu potpisivana je peticija za pošumljavanje “Pošumimo Vojvodinu”, koju su među prvima podržala udruženja pčelara iz pokrajine.

Categories: