Ponosni Ličani iz Bačkog Gračaca na četvrtom Sajmu zavičaja u Novom Sadu

Četvrti “Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu” održan je juče na Novosadskom sajmu. Na manifestaciji koja promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom regiona učestvovalo je oko 120 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske.

Pokrajinski sekretar Aleksandar Sofić obišao štand KUD Marko Orešković
Ličani iz KUD “Marko Orešković” u Bačkom Gračacu na čelu sa neumornom Mirom Mandić prezentovali su bogatstvo svog zavičaja, tradicionalna jela, predmete i alate koji su bili neizostavni deo života u zavičaju. Sa njima je bila i Nela Pejčić koja je predstavljala zanatsko udruženje “Lenka” iz Odžaka.

– Na ovom festivalu učestvujemo jer držimo da je naš i da nam je obaveza da budemo tu. Pored toga, organizatori nas pozivaju svaki put i podržavaju naš rad, kako rečima i delima, tako i finansijskom podrškom koja nam mnogo znači. Bitno je da ovakve manifestacije postoje da ne zaboravimo korene, da se tradicija sakupi na jedno mesto i da nastavimo da je čuvamo. Ne sačuvamo li je neće biti ni nas – kazala je Mira Mandić iz KUD “Marko Orešković”.

Štand čuvara tradicije iz Bačkog Gračaca na kome je bilo živo i veselo sa puno posetilaca, između ostalih obišao je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Na bogatoj trpezi najviše se tražila tradicionalna lička basa.

– Veliku zahvalnost dugujemo roditeljima naše dece koji su nas svesrdno u ovoj manifestaciji pomogli. Predstavili smo kako tradicionalnu pesmu i igru, tako i hranu, piće, a postarali smo se da iznesemo i eksponate, stare i originalne predmete, neke tkane stvari i pokazali nekima drugima kako u stvarnosti izgleda ono što je tradicija i kultura – zaključila je Mandićeva.

Mali Ličani čuvaju tradiciju od zaborava
Kako kroz igru i pesmu neguju ono što su nasledili od predaka pokazali su u programu mladi članovi KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca, koji su se predstavili na velikoj sceni zajedno sa još tridesetak kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa.

“Sajam zavičaja” organizuje Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, uz podršku Pokrajinske vlade.

Prisutnima na svečanom otvaranju obratili su se pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac, koji je istakao da je cilj manifestacije okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona.

Categories: