Nacionalni dan bez duvanskog dima – svaka cigareta smeta

Crveni krst Odžaci imao je uličnu manifestaciju povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima – 31. januara. Volonteri su delili edukativni materijal o štetnosti pušenja i jabuke i bombone za svaku ugašenu i bačenu cigaretu.

Nacionalni dan bez duvanskog dima se 2023. obeležava pod sloganom “Svaka cigareta smeta”. Pored ukazivanja na štetne efekte pušenja duvana, posebno se naglašava značaj prestanka pušenja, što je i tema ovogodišnje kampanje.

– Zabrinjava da i dalje veliki broj stanovnika u Srbiji puši, prema nekim istraživanjima to je 27 procenata i još malo više. Pojavile su se i elektronske cigarete koje u sebi sadrže nikotin i takođe stvaraju zavisnost. Poruka ovogodišnje kampanje je da nikad nije kasno da se prestane sa pušenjem. Svako ko prestane da upotrebljava cigarete doprineće svom opštem ličnom zdravlju, ali će unaprediti i kvalitet života osoba iz svog okruženja koje su izložene negativnom uticaju duvanskog dima – istakla je Nevenka Stevanović, saradnik Crvenog krsta Odžaci.

Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza visokog pritiska, a pušenje povećava i rizik od bolesti disajnih puteva, malignih oboljenja i utiče na reproduktivno zdravlje.

Prestanak pušenja spada među najbolje odluke koje možete doneti za svoje zdravlje, bez obzira na godine i dužinu pušačkog staža, ukazuje se na Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Categories: