Festival Đurđic okupio čuvare narodne tradicije

Negovanje i promovisanje narodne kulture i tradicije pesmom, igrom, muzikom i nošnjom, cilj je festivala folklora “Đurđic 2022” koji je održan u petak, 18. novembra, povodom hramovne slave u Ratkovu, pa se na otvaranju obratio i seoski paroh Branislav Nijemčević.

Organizator je bio KUD “Ratko Pavlović Ćićko” u saradnji sa Mesnom zajednicom Ratkovo, a pokrovitelj Opština Odžaci.

– Impresionirana sam ovolikim brojem ljudi i dece, stvarno je bila velika posećenost i Mesna zajednica Ratkovo je uvek spremna da pomogne oko ovakvih manifestacija. Poznato je da je Ratkovo mesto u kome se neguje sport i kultura, imamo jako dobra kulturno-umetnička društva i na svaki njihov poziv mi ćemo se odazvati i pomoći – istakla je Svetlana Šulović, sekretar Mesne zajednice.

Na festivalu su osim domaćina KUD “Ratko Pavlović Ćićko”, KUD “Ratkovo” i “Veterana Parabuća”, ove godine učestvovali čuvari narodne tradicije iz Mladenova, Novog Bečeja, Skele kod Obrenovca, Karavukova, Bačkog Gračaca, Srpskog Miletića i Deronja.

– Bila je jako lepa atmosfera, lepa društva i lepo druženje, najbitnije da su deca zadovoljna i da su uživala. Predstavili smo igre i običaje iz raznih krajeva – kaže Saša Sredojević, KUD “Mladen Stojanović” Mladenovo.

Zapažen nastup na festivalu folklora u Ratkovu imao je i KUD “Bećarac” iz Novog Bečeja. Osnovani su 2003. godine i broje oko 70 članova.

– Volimo da kažemo da imamo članove od pet do 55 godina, aktivno radimo i pored nekih jedanaest koreografija sa igrama iz cele Srbije u repertoaru imamo i prikaz običaja “Banatska rakija”, tako da gde god da idemo van našeg mesta mi se predstavljamo sa tim običajem – objašnjava Jovan Sudarski, KUD “Bećarac” Novi Bečej.

Folklor je aktivnost namenjena zaljubljenicima i poštovaocima pesme, igre i svih drugih segmenata narodne kulture i tradicije. Na tom polju aktivno deluje i KUD “Ratko Pavlović Ćićko” koji okuplja veliki broj dece i mladih iz Ratkova, iza kojih su brojni nastupi na različitim festivalima i smotrama.

– Nama je ovo neki šesnaesti festival po redu na kome učestvujemo i to smatramo krunom uspešne godine. Posebno su ovu godinu obeležila deca plasmanom na Pokrajinsku smotru folklora, tako da se sledeće godine nadamo i republičkom takmičenju. Imamo zlatnu decu, sve ulažemo u njih, a mi stariji smo tu da budemo podrška – ispričao je Dalibor Ivović iz KUD “Ratko Pavlović Ćićko” Ratkovo.

Zamenica predsednika opštine Odžaci Dejana Salaj je na otvaranju festivala “Đurđic” rekla da folklorni ansambli iz Ratkova vredno i predano čuvaju narodnu tradiciju i kulturu i istakla da će lokalna samouprava i ubuduće podržavati unapređivanje rada kulturno-umetničkih društava.

Categories: