Nikola Stojaković iz Deronja pobednik 13. Raćijade

Zavičajno udruženje građana “Crvena Jabuka” iz Odžaka je u okviru ovogodišnjeg Sabora “Lužnica, moj zavičaj – 2022” organizovalo 13. Raćijadu, na kojoj je ocenjivana i degustirana “raćija” šljivovica.

Titulu najbolje ponela je rakija Nikole Stojakovića iz Deronja. Znanje u pečenju i ljubav prema rakiji se prenosi sa kolena na koleno, tako da je u ime unuka pehar primio deda.

Na Raćijadu su ove godine podneta četiri uzorka, ali je i pored nešto manje konkurencije komisija zadovoljna kvalitetom. Stručno i nepristrasno su njeni članovi pristupili dodeljenom im zadatku da sve rakije probaju i ocene.

Sabor “Lužnica, moj zavičaj” organizuje se sa ciljem negovanja tradicije i kulturne baštine lužničkog kraja, iz koga potiče veliki broj građana opštine Odžaci, posebno Odžaka i Deronja. Deo tradicije Lužnice je pečenje i konzumiranje rakije koja se u tom kraju peče isključivo od šljive, pa je zato odlučeno da u pravilnik bude uneto da u konkurenciji može biti samo šljivovica.

– Dve godine unazad nismo održavali sabore iz poznatih razloga. Danas ćemo odraditi deo Sabora koji je trebao da bude ove godine. Imaćemo Raćijadu i otvorićemo izložbu fotografija posvećenu našem slikaru Vinku Dimitrijeviću iz Crvene Jabuke. Nažalost, Lužničko veče nećemo održati iz određenih razloga o kojima će biti reči na godišnjoj skupštini udruženja koja će biti uskoro. Inače, to će biti izborna skupština na kojoj ćemo izabrati novo rukovodstvo, jer mislim da sadašnje nije više u mogućnosti da odgovori zadacima koje treba uraditi, negujući tradiciju i sećanje na naš zavičaj – rekao je na otvaranju manifestacije Miloje Lepojić, predsednik UO Zavičajnog udruženja građana “Crvena Jabuka”.

Vinko Dimitrijević (1960-2021) je slikar i ikonopisac koji je dva puta izlagao u Odžacima, 2005. i 2014. godine. Tematika njegovih slika su život na selu, nadrealno oslikani pejzaži, ličnosti, istorijska predanja i anegdote, a kao društveni radnik dao je veliki doprinos očuvanju tradicije i stvaralaštva Crvene Jabuke i opštine Babušnica.

– Nažalost, Vinko je umro u 61. godini i time smo izgubili, pre svega, jednu veliku snagu za afirmaciju Crvene Jabuke i našeg zavičaja, a s druge strane jednog velikog prijatelja, tako da je to nenadoknadiv gubitak za sve nas. Na neki način ćemo mu se odužiti ovom izložbom i reći mu hvala za sve ono što je učinio za Crvenu Jabuku i sve nas koji potičemo iz Crvene Jabuke – kazao je Lepojić.

Izložba fotografija posvećena ovom slikaru može se pogledati u izlogu restorana “Sloboda”.

Dosadašnji pobednici Raćijade

2008. Vlastimir Stamenković Odžaci, 2009. Stevan Ćirić Odžaci, 2010. Stevan Ćirić Odžaci, 2011. Mika Dimić Crvena Jabuka, 2012. Ljubiša Radulović Odžaci, 2013. Čedomir Petković Odžaci, 2014. Zoran Dinić Babušnica, 2015. Biljana Mladenović Deronje, 2016. Čedomir Petković Odžaci, 2017. Vera Stojičić Deronje, 2018. Stojan Stojičić Deronje, 2019. Mirko Stojičić Deronje, 2022. Nikola Stojaković Deronje.

Categories: