Kanadski ambasador posetio udruženje Lenka iz Odžaka

Ambasador Kanade Džajlz Norman i njegova supruga Valeri imali su priliku da se upoznaju sa pustovanjem vune u udruženju “Lenka” iz Odžaka koje je dobilo podršku Kanadskog fonda za očuvanje starih zanata od zaborava.

Sapun, topla voda, vunica, strpljenje i vešte ruke dovoljni su za nastanak kreativnih majstorija, a i kanadski ambasador se oprobao u ovoj tradicionalnoj tehnici koju su uspešno savladali učenici koji redovno dolaze na radionice u udruženje “Lenka”.

– Dopalo mi se, iako moram da kažem da su deca mnogo bolja i veštija od mene u pustovanju. Zaista je vrlo opuštajuće i zanimljivo, pravi način da radite nešto kreativno. Vrlo smo srećni što smo ovde i veoma je lepo povremeno otići negde izvan Beograda i videti i upoznati druge gradove u Srbiji. Takođe, veoma mi je drago što mi iz ambasade možemo zajedno sa Etno mrežom i lokalnim vlastima ovde u Odžacima da pomognemo kreativne centre kao što je ovaj – izjavio je ambasador Džajlz Norman.

Kanadski fond za lokalne inicijative je podržao opremanje udruženja “Lenka” i tako pomogao ženama koje su angažovane u radionici da za sebe stvore izvor prihoda, a ovo je samo jedan od zajedničkih projekata kojima Ambasada Kanade i Etno mreža kao krovna asocijacija proizvođača rukotvorina, pomažu lokalna udruženja.

– Već treću godinu zaredom sprovodimo projekte uz njihovu podršku. U ovoj godini smo za pet udruženja nabavili opremu za njihove radionice i pre svega za izlaganje. To nam je posebno važno zato što na taj način ovi proizvodi mogu da dođu do izražaja, da se vidi njihova lepota, trud i desetine sati rada koji ulaze u te proizvode i da se vidi da su to proizvodi koji su deo našeg nasleđa i identiteta koji nas čine ponosnim pred svetom – kaže Violeta Jovanović, predsednica UO Etno mreže.

Predsednica udruženja “Lenka” iz Odžaka, Nela Pejčić, jedna je od majstorica koja drži radionice na koje uglavnom dolaze učenici od petog do osmog razreda. Posetu kanadskog ambasadora ona ocenjuje kao vid podrške njenom udruženju koje osim očuvanja starih zanata i tehnika, prenosi znanje u izradi rukotvorina mladima.

– U okviru ovog projekta Kanadske ambasade mi smo dobili razne štafelaje, panoe, korpe i staklene kugle koji nam znače jer ćemo na lepši i bolji način moći da izložimo svoje proizvode i biće nam od velike pomoći za sajamske postavke kada odlazimo negde na neke izložbe – istakla je Pejčić.

Opština Odžaci takođe izdvaja sredstva za podršku udruženjima koja se bave očuvanjem tradicije i starih zanata kao dela nematerijalne kulturne baštine.

– Moram istaći da smo veoma ponosni na udruženje “Lenka” koje je jedno od najvrednijih udruženja u našoj opštini i lokalna samouprava prepoznaje i vredan rad i značaj udruženja koja se zaista trude da sačuvaju našu kulturu i tradiciju. Iz tog razloga opština ih finansira preko konkursa, ove godine smo izdvojili sedam miliona dinara, a za sledeću godinu opredelili smo u budžetu još dva miliona više, što znači devet miliona dinara – rekla je Dejana Salaj, zamenica predsednika opštine.

Kanadski ambasador je istakao da iz Odžaka odlazi sa pozitivnim utiscima i da mu se posebno sviđa energija koju je osetio u radionici udruženja “Lenka”, zadovoljan što je video veliki broj zainteresovanih dečaka i devojčica, a rekao je i da bi vredelo da udruženje dobije veći prostor jer se radi o aktivnosti koja ima mnogo potencijala.

Categories: